23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fra traditionelt lærlingeforløb til moderne mentorordning

Det kræver målrettede investeringer i dag at sikre tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft i bygge- og anlægsbranche. Holbøll skyder ny mentorordning i gang og retter blikket mod Grønland med særlige forløb for de ældste skoleelever.

Byggeriet mangler faglærte, og det kan blive rigtig dyrt for den enkelte virksomhed, hvis de ikke løbende formår at sikre sig nye talenter, efterhånden som de erfarne kræfter takker af. Dét princip har siden grundlæggelsen i 1947 været en af grundstenene hos anlægsentreprenøren Holbøll A/S, der blandt andet udfører opgaver inden for jord, beton, kloak og belægning.

Ud af virksomhedens omkring 180 faglærte medarbejdere i egenproduktionen udgør de 10 % altid elever i lære eller praktik. Og virksomheden gør en stor indsats for at tilbyde daglige rammer, der også kan rumme mennesker, som arbejder på særlige vilkår.

 

Fokus på udvikling af mennesker

- Det ligger dybt i Holbølls DNA at uddanne til faget. Vi mener, at når vi selv gerne vil kunne trække på dygtige, kvalitetsbevidste og ansvarsfulde håndværkere, så har vi også et ansvar for at bidrage med de muligheder, det kræver at udvikle mennesker, fortæller direktør for forretningsudvikling Martin Juhl og fortsætter:

- Ud over det traditionelle lærlingeforløb og praktikophold, hvor vi i forvejen har stort fokus på individuel tilrettelæggelse og personlig udvikling, har vi netop skudt mentorordning i gang, hvor vi etablerer et stærkt fællesskab og skræddersyer et lærlingeforløb til hver enkelt lærling. Vi tror på at fællesskabet kan forbedre både trivsel og faglighed blandt vores lærlinge, og derved hjælpe til at udlevere deres potentiale.

 

Stort uudnyttet potentiale i branchen

Martin Juhl er selv nystartet i Holbøll med første arbejdsdag den 6. april i år. Han er oprindeligt uddannet civilingeniør i byggeledelse fra Aalborg Universitet og har blandt andet i en årrække været Chief Operations Officer i Barslund med fokus på styring af den daglige drift ude på byggepladserne.

- Byggeriet er en traditionstung og konservativ branche med vanvittigt lave dækningsgrader og høj risiko, så det kan være rigtigt svært at lave rentable projekter. Det paradoksale er imidlertid, der er så stort et potentiale i branchen. Vi bør simpelthen kunne få meget mere ud af de mange talenter og det kæmpe engagement, der er derude, fortæller han og fortsætter:

- Det interessante ved Holbøll er, at virksomheden har så stærk en kultur, et meget velfungerende internt samarbejde og nogle meget trofaste og tillidsbaserede kunderelationer, der er opbygget gennem lang tid. Her er ingen silotænkere, det er den form for kultur og værdier, jeg ser en fremtid. Vi skal tage de værdier og skalere dem op, så de får større indflydelse på hvordan Holbøll leder sine projekter.

 

Mentorordning skal mindske kulturchok

Den nye mentorordning hos Holbøll er tilrettelagt efter at mindske elevernes overgang fra skoleklassen til byggepladsen. De bliver allerede fra første dag tilknyttet en erfaren projektleder, der efter planen skal følge dem, frem til den dag de står med afgangsbeviset i hånden. Og ud over dagligdagen på byggepladsen skal eleverne deltage flere gange om året i særlige forløb med fokus på samarbejde og arbejdspladsens kultur og værdier.

- Vi strikker forløbene sammen, så de passer til den enkelte med de forudsætninger, som vedkommende nu kommer med. Fokus er ikke kun på det faglige, men også personligt og socialt. Vi vil gerne støtte dem i at udvikle en selvtillid og faglig stolthed, blive gode til begå sig på et hold og være en del af et professionelt fællesskab.

- Det handler blandt andet om, at vi kan se, at kravene til de faglærte stiger og stiger, i takt med at projekterne bliver mere og mere komplekse. Samtidig er eleverne i en alder, hvor der bare sker en masse, så derfor vil vi gerne tage lidt mere hånd om dem og sikre, at de kommer godt i gang. Det er jo dem, vi skal bygge vores fremtid i firmaet på, uddyber Martin Juhl.

 

Forløb målrettet grønlandske unge

Derudover har vi blikket rettet mod Grønland, hvor vi barsler med et erhvervsorienteret samarbejde med efterskoler for grønlandske børn. Med hjælp fra Foreningen af Grønlandske børn vil vi gøre en aktiv indsats for bl.a. grønlandske folkeskole- og efterskoleelever med projektet ”Sapiik”. Ordet Sapiik betyder ‘mod’. I Sapiik hjælper foreningen Grønlandske Børn de unge til at være modige, til at fortælle om deres drømme for fremtiden og ikke mindst planlægge den.

- Vores ambition er at kunne invitere skoleelever herned på nogle dages ophold, hvor de lærer om bygge- og anlægsbranchen, hører mere om uddannelsesmulighederne og oplever en byggeplads. Det er lige så meget socialt som fagligt fokuseret. Vi er lige nu ved at afklare en masse praktiske forhold og håber på at være klar med konceptet til næste år.

 

Udfordringen at bevare kulturen, samtidig med at den udvikles

Set fra Martin Juhls stol er der ingen tvivl om, at den største udfordring for en virksomhed som Holbøll er at bevare den stærke firmakultur, samtidig med at man vokser og udvider forretningen. Derfor ser han en vigtig opgave i at italesætte og systematisere de velfungerende måder, man gør tingene på i dag, så de kan skaleres op og hurtigere komme i anvendelse på nye områder.

- Vi har nogle fantastisk dygtige produktionsfolk og en ledelse med masser af vision og idéer, som vi skal have ud at leve. Og mange vil meget gerne samarbejde med os. Men vi skal samtidig sikre, at vi fastholder og forankrer den gode, solide kultur, der har skabt succesen. Vi skal fortsætte med at bygge ovenpå og udvikle os uden at give køb på os selv, fastslår han.

 

Med FN’s verdensmål som pejlemærker

Blandt de projekter, som Holbøll lige nu arbejder på, er alt fra skoler og børnehaver til biogasanlæg. Virksomheden har gennem flere år haft et tæt samarbejde med Næstved og de andre omkringliggende kommuner. Derudover er Holbøll involveret i Femern-projektet.

- Vi er aldrig bedre end den seneste dags arbejde, og vi arbejder altid i en tæt, transparent dialog med bygherre, myndigheder og projektledere. Jeg tror meget på, at det er den form for transparens og ærlighed omkring, hvem vi er, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det, der er med til at skabe resultater, forklarer Martin Juhl og fortsætter:

- Der er ikke så meget hokus pokus, bare sund fornuft og ansvarlighed. Det vigtigste er, at det er en måde at arbejde på, som starter nedefra og involverer hele holdet, lige fra den øverste ledelse til de yngste elever. Det vil vi også satse på fremover.

Holbøll har de senere år forankret udviklingsarbejdet i FN’s Verdensmål, hvor virksomheden særligt har udvalgt det 4. verdensmål: Kvalitetsuddannelse, det 8. verdensmål: Anstændige jobs og økonomisk vækst samt det 12. verdensmål: Ansvarligt forbrug og produktion som pejlemærker.       

 

 

Originalt trykt til Bygge- & Anlægsavisen 
Journalist Martin Rønberg

Holbøll A/S
Lov Enghavevej 26
4700 Næstved
Næstved Kommune
Danmark
CVR nummer: DK18296675
P nummer: 1001474497

Send til en kollega

0.078