23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Vindsikring af Stilladser

Læs hvordan du sikrer dit stillads imod stærk vind.

I stærk vind og kuling skal et stillads ALTID sikres tilstrækkeligt for at bevare stabiliteten. Risikoen skal reduceres og skader på mennesker og materiel skal forhindres.
Læs hvilke tiltag du kan foretage dig i artiklen her og i vedhæftet PDF fil.

Hvilke faktorer kan vindlaster blive påvirket af?
Vindlaster kan blive kraftigt påvirket af vindhastigheder på byggepladsen, vindretningen, højden på konstruktionen m.m.

Et godt råd
Hvis vindbelastninger og stilladsstabilatorer (f.eks. fatsørelser, bundafstivning eller ballast) ikke kan verificeres, eller er du i tvivl om sikkerheden ved stilladser, bør du søge rådgivning fra en rådgivende ingeniør med kendskab til vind, inden opstilling af stilladset.

I områder som ofte er udsat for stærk vind, anbefaler Layher
Først og fremmest skal der være tilstrækkelig forankring. Valget af egnet fastgørelsesløsning afhænger af stilladsbredden, stilladsets højde, tilgængelige fastgørelsespunkter og materialesammensætningen i den konstruktion stilladset fastgøres til, samt de kræfter stilladset påvirkes af gennem nyttelast og især vindbelastninger. Hvis stilladset er inddækket, er fastgørelsen særlig vigtig på grund af det større vindeksponerende overfladeareal.

En væsentlig faktor er at sikre dækniveauer imod opløft. De øverste dele af et stillads, bør fastgøres tilstrækkeligt som sikring mod stærk vind. Søjlernes samlinger bør kunne modstå trækket fra de vindkræfter som vil kunne løfte hele den øverste del af stilladset.

En anden faktor er at sikre sine stilladsdæk med låseskinner. Når Allround Stillads bliver benyttet, er det nødvendigt at anvende en låseanordning, afhængig af hvilken type dæk man bruger.

Ydermere skal der være stilladsstøtte i form af bundafstivning vet et fritstående stillads. Hvis fastgørelser ikke er en mulighed, kan man afstive stilladset bl.a. ved at gøre stilladset bredere i bunden, for at sikre imod overtiltning. Deruover er ballast en vigtig faktor. Ballastmaterialet der anvendes, skal være slidstærkt og skal forblive fast under brug af stilladset. Materialer der kan løbe ud såsom f.eks. sand og vand må IKKE anvendes som kontravægt.

Sidst men ikke mindst, skal fodspark sikres. Fodspark er ikke klassificeret for deres evne til at modstå opadgående kræfter og bør derfor sikres, hvis der er risiko for stærk vind eller kuling.

GENERELLE SIKKERHEDSRÅD

  1.  Stilladsopstilleren skal være opmærksom på, at de har et ansvar for at alle deres stilladser opføres så de forbliver sttabile, når de udsættes for stærk vind og kuling.

  2. Nærliggende tage kan øge vindstyrken drastisk. Flade tage eller tage med hældninger på mindre end 20 grader, kan øge lokale vindstyrker med en faktor på 4 (eller højere), og dette kan forværres, når taget har udhæng.

  3. Aerodynamiske effekter, såsom muligheden for kanalisering forårsaget af nærliggende konstruktioner, bør også tages i betragtning.

  4. Der skal tages særligt hensyn til dæktyper. Massive dæk (f.eks. Staludæk, finérdæk eller aluminiumsopgangsdæk med integreret stige) påvirkes i højere grad af opadgående vindstyrker end perforerede ståldæk.


Hvis du ønsker konkret eksempler, læs vedhæftet fil:

  •  DK_LayherInfo_Vindsikring


KONTAKT OS HVIS DU VIL VIDE MERE OM HVORDAN

Layher skaber mere værdi - Højere Effektivitet - Flere Muligheder:
Hos Layher bidrager vi altid gerne med idéer og forslag til dine konkrete projekter.
Vil du vide mere om hvordan vi kan tilføre værdi, så er du meget velkommen til at kontakte os - enten via mail: info@layher.dk eller på telefon: +45 6915 7400

 

 

Layher Stillads ApS
Vejleåvej 50
2635 Ishøj
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK37329746
P nummer: 1021011920

Kontaktperson

JL
Julie Larsen
Kontor assistent
julie.tirsgaard.larsen@layher.com

Send til en kollega

0.109