23948sdkhjf

Energiø udløser gigantisk udgravning

Første arkæologiske undersøgelser er skudt i gang, før landanlægget for Energiø Bornholm kan opføres

Det enorme anlægsprojekt, Energi Borholm, udløser en tilsvarende enorm arkæologisk forundersøgelse.

Arkæologer fra Bornholms Museum skal foretage den arkæologiske kortlægning af et over 100 hektar stort areal på Sydbornholm, hvor bygherren Energinet har placeret energiøens landanlæg. Og denne uge har Bornholms Museum taget fat på opgaven, skriver Bornholms Tidende.

Allerede mandag var det første fund løbet ind: En skål eller urne, dog i overhakket udgave, formentlig på grund af tidligere pløjning.

Museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen har tidligere fortalt til Bornholms Tidende at han forventer, at opgaven vil komme til at beskæftige mindst 20 medarbejdere, når udgravningsarbejderne står på sit højeste i 2024-2025. 

Arkæologerne undersøger området ved at grave såkaldte søgegrøfter i to meter brede spor. Imellem grøfterne forbliver jorden uberørt, med mindre der findes noget interessant i grøfterne.

Første del af energiøens omformerstation

Det arkæologiske arbejde er forpremieren, inden arbejdet på selve landanlægget til Energiø Bornholm sættes i gang. Anlægget opføres ved byen Sose sydvest for Aakirkeby. Et område, som er af såkaldt arkæologisk interesse: 

- Her findes blandt andet en overpløjet gravhøj, bopladser fra vikingetid/middelalderen og yderkanten af den betydningsfulde neolitiske centralplads ved Vasagård, har museets nytiltrådte chefarkæolog, Jens Berthold fortalt til Licitationens søstermedie EnergyIslandNews.

Landanlægget kommer blandt andet til at rumme en gigantisk transformatorstation. Her skal strømmen fra Energiø Bornholms havvindparker laves om til højspændingsstrøm, som via søkabler kan sendes over store afstande i Østersøen og føres i land i henholdsvis Danmark og Tyskland.  

Det arkæologiske gravearbejde ventes tidligst at være færdigt i 2025. Ifølge Energistyrelsen skal hele Energiø Bornholm være i drift i 2030.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14