23948sdkhjf

Voldgift: Boligforening skal betale tocifret millionbeløb til opsagt hovedentreprenør

Boligforeningen Tårnbyhuse holder fast i, at opsigelsen af hovedentreprenør var den rette beslutning

17,5 mio. kr. 

Det beløb har Voldgiftsretten for nylig pålagt Boligorganisationen Tårnbyhuse at betale i en sag om renoveringen af den almene boligbebyggelse Saltværkshuse i Kastrup. 

Boligorganisationen valgte den 22. juni 2020 at ophæve kontrakten med Vida A/S som hovedentreprenør efter "store, vedvarende forsinkelser", af "økonomiske hensyn" og for at beskytte beboerne mod "yderligere gener". 

Det skriver boligorganisationen i en pressemeddelelse om afgørelsen. 

Her fremgår det, at Tårnbyhuse hentede faglig rådgivning inden opsigelsen, og at de er godt tilfreds med opsigelsen trods afgørelsen. 

Det havde nemlig ifølge boligforeningen kostet et større beløb i form af yderligere ekstrabetalinger, hvis arbejdet var fortsat. Beregninger foretaget af fagøkonomer inden beslutningen varslede således store forventede tab. 

"Den oprindelige tidsplan for projektet var planlagt til at tage tre år. Men i december 2019 viste Vidas opdaterede tidsplan en forsinkelse på 2 år og 4 måneder, med en ekstraudgift alene til drift af byggepladsen på 18,7 mio. kr. Dertil vil komme en månedlig ekstraudgift på 600.000 kr. i form af manglende lejeindtægt, ekstra teknisk og juridisk rådgivning m.v.", skriver boligorganisationen.

- Det var den rette beslutning at stoppe byggeriet for Boligorganisationen Tårnbyhuse både fra et økonomisk perspektiv og af hensyn til vores beboere, siger Torben Magaard, formand for organisationsbestyrelsen i Boligorganisationen Tårnbyhuse. 

- Den tidligere entreprenørs store forsinkelser havde bragt flere beboere i en helt uholdbar situation, hvor de i årevis ikke ville kunne være i deres hjem, tilføjer han og fortsætter, at det ikke indgår i en voldgiftsrets grundlag at vurdere "sådanne menneskelige konsekvenser". 

- Vi er da kede af, at Vida skal have penge, men vi betaler altid, hvad vi skylder. Og det ændrer jo heldigvis ikke på, at den samlede beslutning var rigtig, lyder det fra formanden. 

Hovedentreprenør er tilfreds

De 17,5 mio. kr., som Tårnhuse skal betale, fordeler sig med 16 mio. kr. for tidligere tilbageholdte betalinger og kompensation samt 1,5 mio. kr. i sagsomkostninger.

Hos Vida Byg er adm. direktør Henrik Sørensen "meget tilfreds" med Voldgiftsrettens afgørelse. 

- Særligt det, at vi får voldgiftsrettens ord for, at bygherrens og bygherregiverens behandling af os var ganske urimelig og forkert. Det er jo derfor, at de så også bliver straffet med den økonomi, de gør. Og det har ikke været billigt for Tårnbyhuse at træffe så dårlige beslutninger, siger han til EjendomsWatch.

Færdig til november

Efter opsigelsen af Vida A/S blev Einar Kornerup A/S hentet ind som entreprenør, og forsinkelsen blev ifølge boligforeningen reduceret med et halvt år i forhold til Vidas forsinkede plan. 

Projektet, der omfatter fire boligblokke med 169 lejligheder og tilhørende grønne arealer, forventes nu færdig i november i år. 

Licitationen - Byggeriets Dagblad har tidligere omtalt, at kontrakten mellem Vida og boligforeningen beløb sig til 146 mio. kr., og at den var Vidas daværende største ordre. 

Kort om renoveringen

Saltværkshuse i Kastrup består af fire boligblokke med 169 lejligheder med tilhørende grønne arealer fra 1948. 

Renoveringen omfatter etablering af nye familieboliger ved boligsammenlægninger, nye tilgængelighedsboliger for handicappede med tilhørende elevatorer samt ny tagetage. 

Dertil kommer tag- og vinduesudskiftning, ligesom der etableres altaner og private haver. Alle lejligheder opgraderes desuden med nye tekniske installationer, køkkener, badeværelser og gulve.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141