23948sdkhjf

Duo vinder renovering af bevaringsværdige Arne Jacobsen-boliger

Miniudbud i en totalrådgivningsrammeaftale sender opgaven på det markante boligbyggeri i hænderne på Arkitema og Cowi

Arne Jacobsens bevaringsværdige, almene bebyggelse Ved Rådhuset i Rødovre skal renoveres.

Arkitema skal stå for renoveringen, der skal energioptimere bebyggelsen og samtidig bringe arkitekturen op på niveau med de to fredede nabobebyggelser, Rødovre Rådhus og Rødovre Bibliotek.

- Vi er passionerede omkring bebyggelser som Ved Rådhuset, der er en virkelig spændende, interessant og ikke mindst vigtig opgave, udtaler Partner i Arkitema, Jakob Suenson Schou, i en pressemeddelelse.

Arkitema skal løse opgaven sammen med ingeniørerne fra Cowi. Duoen fik tildelt opgaven gennem et miniudbud i forbindelse med en totalrådgivningsrammeaftale med DAB.

Oprindelig arkitektur skal stå skarpt

De almene boliger Ved Rådhuset, som i dag er en afdeling under DAB, stod færdig i 1959. Boligerne er kendetegnet ved at være en rationel og stringent bygning, der indgår i en samlet gruppe bygninger, som også omfatter Rødovre Rådhus og Rødovre Bibliotek.

Bebyggelsen er kendetegnet ved Arne Jacobsens kendte, klare funktionelle arkitektur. Gennem årene har bygningen dog undergået flere renoveringer, der ifølge Arkitema "har udvisket den oprindelige skarptskårne arkitektur". Nu er det ønsket at få reduceret bygningens energiforbrug samtidig med, at den originale arkitektur skal træde stærkere frem.

Opgaven er nu at gøre bygningen mere sund og attraktiv for beboerne, mere klimavenlig og også klar til at genindtage sin plads som en del af den arkitektoniske trio, som rådhuset, biblioteket og Ved Rådhuset udgør.

- Vi bliver nødt til at gå nænsomt, nøjsomt og rationelt til værks, så vi både kan forbedre Ved Rådhuset til gavn for beboerne og samtidig revitalisere Jacobsens arkitektur, forklarer Jakob Suenson Schou.

Bevaring og renovering og bevaring

Renoveringen af Ved Rådhuset bliver, på grund af bebyggelsens særlige karakter, ikke blot en renovering, men også en bevaringsopgave, hvor arkitekterne vil bringe nogle af de oprindelige kvaliteter tilbage i spil.

Huset repræsenterer en særlig periode i den danske bygningskultur, hvor der blev gjort store byggetekniske landvindinger, mens det moderne velfærdssamfund blev grundlagt.

Bevaringsværdierne i bebyggelsen kan i dag være svære at få øje på, da Ved Rådhuset fremstår som en monoton bygning. På begge facader løber en nyere altangang i husets længde i første sals højde mørkeblå værn i hulplader. Gavlene er efterisolerede og beklædt med metalkassetter med tilfældigt mønster af blå og grå farver. Særligt de nye gavle, altaner og værn har udvisket den oprindelige klare og skarptskårne arkitektur.

- Vi kommer til at arbejde i et interessant krydsfelt, hvor vi dels skal tage hensyn til beboernes behov, dels til det gældende reglement og dels have fokus på øget bæredygtighed. Samtidig vil vi også bevare og forstærke de kvaliteter som Arne Jacobsen tænkte ind for mere end 60 år siden, siger Jakob Suenson Schou.

Renoveringen vil løbe over de kommende år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11