23948sdkhjf

50 hektar volde skal bidrage til biodiversitet

50 hektar jordvolde skal beplantes langs veje og baner til Femern-forbindelsen er klar. Spørgsmålet er med hvad

De mange kilometer jordvolde langs vej og baneanlæg ved Femern-forbindelsen skal beplantes, og tirsdag satte Femern A/S de første testfrø i jorden. 

Det skete som led i et biodiversitetsforsøg, hvor Femern A/S vil teste, hvilke planer der kan styrke biodiversiiteten langs den kommende strækning til Femern Bælt-tunnelen. 

Her kommer kilometervis af volde frem til tunnelens åbning. Over 50 hektar skrænter skal beplantes, når voldene forventes færdige i 2027. Dertil kommer skrænterne omkring tunnelportalen. 

- Standardproceduren ville være at sprøjte en generel blanding af græsfrø ud på arealerne. Men vi ser det som en unik mulighed for at styrke biodiversiteten, skriver Femern A/S i en mail: 

- Vi går nu i gang med at finde de planter, der kan styrke biodiversiteten og er bedst egnede til at vokse på voldenes skrænter, lyder det.

Derfor er der anlagt en 21 meter lang og to meter høj testvold ved Rødbyhavn. Blandt de frø, som testes er spire strandvejbred, hindebæger-familien og engelsk græs.  

Volden består af lige dele lollandsk jord og jord fra udgravningen af tunnelrenden på havbunden i Femern Bælt. Det er den samme fordeling, som de rigtige volde bliver bygget af.

Her vil Femern gennemføre flere test-såninger af frøblandinger. Kravene til planterne omfatter blandt andet, at de skal sikre skrænterne mod erosion, tiltrække forskellige arter af insekter og indgå naturligt i det område, hvor de plantes.

Frøblandingen sprøjtes direkte fra en stor lastbil gennem en slange. På denne måde spredes frøene bedst muligt ud på testvolden, samtidig med at frøene er mikset med en særlig plantelim, der gør at frøene bliver liggende, hvis der stormer eller regner meget, skriver Femern A/S på Facebook.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078