23948sdkhjf

Afsløret i asbest-brud: Nu skal de rive minkfarme fyldt med asbest ned

Bygningsstyrelsen har udvalgt seks virksomheder, som flere gange har overtrådt regler om asbest, til at rive Danmarks minkfarme ned

Minkene er aflivet for længst, og nu skal over 1.200 minkfarme rundt om i Danmark fjernes.

Mange af farmene har gamle eternittage, der har asbest i sig.

Nedrivningen af farmene har været i udbud og statens bygningsstyrelse har udvalgt seks virksomheder til at udføre nedrivningsopgaverne til en forventet pris på 3,7 mia. kr., har alle brudt reglerne om arbejde med netop asbest.

De seks udpegede virksomheder har hver især overtrådt regler om asbest minimum to gange og samlet set mindst 37 gange siden 1. januar 2018. Det viser aktindsigter, som Fagbladet 3F har fået hos Arbejdstilsynet.

Hvert år koster asbest over 300 mennesker i Danmark livet, hvilket er flere, end der dør i trafikken. Det er Bygningsstyrelsen, der står for opgaven med at sikre, at minkerhvervets produktionsanlæg bliver revet ned og skaffet bort.

Overtrædelser af asbestregler

Bygningsstyrelsen har i forbindelse med udbuddet af arbejdet med at nedrive landets minkfarme bedt virksomheder, der er interesserede i at lave arbejdet, om blandt andet at beskrive, hvordan de vil håndtere nedtagning af asbesttage på minkfarme.

Blandt de seks udpegede virksomheder har Arbejdstilsynet alene siden 1. januar 2021 konstateret 24 af de 37 overtrædelser af regler om asbest. Ved 36 ud af de 37 overtrædelser af asbestreglerne har Arbejdstilsynet givet de seks virksomheder et påbud om straks at rette op på forholdene.

Når nedrivningsfirmaerne har begået overtrædelser af asbestreglerne, må det føre til øget opmærksomhed hos Bygningsstyrelsen, mener Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Syddansk Universitet i Odense.

- Hvis et nedrivningsfirma får strakspåbud for overtrædelser af asbestreglerne, er det jo, fordi det performer dårligt. I Danmark har vi stadig mange erhvervssygdomme på grund af asbest, der fører til livstruende og dødelige kræftsygdomme. Så det er helt uforståeligt, hvis der ikke har været fokus på det, siger han.

DI: Virksomhederne kan håndtere opgaven

Alle seks udpegede virksomheder er medlem af nedrivningssektionen under Dansk Industri, fremgår det af sektionens hjemmeside.

- Generelt set synes vi ikke, at det er godt nok, at der er påbud. Det er det, vi arbejder imod, siger DI-sektionens formand, Thomas Kingo Karlsen.

Synes du, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, at de seks virksomheder er blevet udvalgt til opgaven?

- Ja, det føler jeg mig ikke det mindste i tvivl om. Fordi jeg ved, at det er nogle af de virksomheder, der gør det største arbejde inden for det her område, blandt andet med arbejdsmiljø. Det er nogle af dem her, der virkelig vil lave det både miljø- og arbejdsmiljømæssigt korrekt. Så jeg er ikke i tvivl om, at de her virksomheder kan håndtere det, siger Thomas Kingo Karlsen.

Fagbladet 3F har forelagt kritikken og udtalelserne for Bygningsstyrelsen. Styrelsen vil ikke stille op til interview, men skriver blandt andet i en e-mail:

- Bygningsstyrelsen er – ligesom 3F – meget optaget af at sikre, at nedrivningsvirksomhederne på opgaven overholder alle gældende regler til punkt og prikke.

Styrelsen skriver også, at den i forbindelse med nedrivningsudbuddet har lagt vægt på, at der er styr på arbejdsmiljøet hos de udvalgte virksomheder.

Bygningsstyrelsen har tidligere i en pressemeddelelse givet udtryk for, at styrelsen iblandt de seks udvalgte virksomheder har set en “rigtig god forståelse for opgaven” og fokus på en “sikker” nedrivning.

Bygningsstyrelsen oplyser til Fagbladet 3F, at den forventer, at de første nedrivninger af de over 1.200 minkfarme begynder i år. Styrelsen har tidligere vurderet, at nedrivningerne kan være afsluttet i 2028.

Læs mere om: mink
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094