23948sdkhjf

Arkitektpris til klimaindsats for København

Arkitektforeningens bygherrepris, Æreskalejdoskopet 2023, går til Hofor - for indsatsen med at klimasikre hovedstaden

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, er årets modtager af Arkitektforeningens bygherrepris, Æreskalejdoskopet.

Prisen uddeles hvert år den 21. november på foreningens stiftelsesdag, og i år går den til Hofors indsats for byens kvalitet - med budskabet om, at den grønne omstilling kræver nye klima- og energianlæg.

Ved at give Hofor vores bygherrepris håber vi at inspirere andre forsyningsselskaber og offentlige bygherrer, Johnny Svendborg, forperson, Arkitektforeningen

Og det giver sig mange udtryk: transformerstationer, varmepumper, pumpestationer og skybrudstunneler.

Vil inspirere andre

Med de mange nye anlæg følger også et ansvar, samtidig med, at der ligger en opgave i at bevare det eksisterende.

- I Hofor er de gode til at tage ansvar for de fælles rum i byerne og for at bevare - frem for at rive ned og bygge nyt, mener Arkitektforeningens forperson Johnny Svendborg, som i en pressemeddelelse i forbindelse med prisuddelingen tirsdag tilføjer, at et godt eksempel er det gamle elværk på hjørnet af Tietgensgade og Bernstorffsgade ved Københavns Hovedbanegård, hvor der indenfor er ved at blive bygget et helt nyt anlæg til varme og køling.

- Ved at give dem vores bygherrepris håber vi at inspirere andre forsyningsselskaber og offentlige bygherrer, siger han.

Nye grønne strøg

Og traditionen går langt tilbage. I 1858 anlagde selskabet, der dengang hed Københavns Vandforsyning, et af de første offentlige vandværker i byen - en klassisk murstensbygning efter tidens arkitektur, som i dag huser koncertstedet Pumpehuset. 

"Siden har Hofor bidraget til byens udtryk med nye bygninger samt en række fine bygningsrenoveringer og byrum, som har beriget gadebilledet", lyder det blandt andet i Arkitektforeningens begrundelse.

Juryen hos foreningen fremhæver da også flere nyere og markante klimaprojekter af høj arkitektonisk kvalitet.

Tekniske anlæg og klimaløsninger kræver plads og kan nemt blive kedelige at se på. Derfor betyder det meget for os at skabe bygninger og byrum, der giver noget tilbage til byen Bestyrelsesformand Susanne Juhl, Hofor

Et af dem er Karens Minde Aksen i Københavns Sydhavn, som giver området nyt liv med en grøn kile, der skaber sammenhæng mellem boligområdet og de omkringliggende sociale og kulturelle aktiviteter.

Plads til biodiversitet

Et andet er Sankt Kjelds Plads, som har givet nyt og grønt liv til et gammelt arbejderkvarter på Østerbro og Sankt Annæ Plads, som har styrket det historiske byrum.

- Sidst men ikke mindst skal også nævnes den store skybrudssikring af Vesterbro, der blev anlagt som en integreret del af moderniseringen af Enghaveparken, siger Johnny Svendborg.

Hos Hofor glæder bestyrelsesformand Susanne Juhl sig over anerkendelsen: 

- Tekniske anlæg og klimaløsninger kræver plads og kan nemt blive kedelige at se på. Derfor betyder det meget for os at skabe bygninger og byrum, der giver noget tilbage til byen, både når vi bygger nyt eller vælger at bevare og omdanne ældre bygninger. Derfor vil vi skabe klimasikre byrum, der ikke bare
opsamler regnvand, men også er skønne at opholde sig i og giver plads til biodiversitet, siger hun.

Om Æreskalejdoskopet

Æreskalejdoskopet er Arkitektforeningens bygherrepris, som kan tildeles offentlige og private bygherrer. 

Prisen uddeles hvert år den 21. november på foreningens stiftelsesdag. 

Tidligere prismodtagere er:
2022: De to bygherrer bag transformationerne af henholdsvis Friluftsskolen på Amager, som er en offentlig, fredet bygning tegnet af Kai Gottlob, og Ørsteds Haver, der er en privat beboelsesejendom på Frederiksberg.

2021: Bygningsstyrelsen for Arkitektskolen Aarhus

2020: Odense Kommune for Thomas B. Thriges Gade

Arkitektforeningen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126