23948sdkhjf

Landets erhvervsejendomme får nye vurderinger

Landets mange erhvervsejendomme begynder fra i dag at få nye ejendomsvurderinger. Usikkerheden er stadig for høj, lyder det fra EjendomDanmark

Det bliver nu muligt at se, hvordan erhvervsejendomme i fremtiden bliver beskattet.

Vurderingsstyrelsen sparker nemlig gang i offentliggørelsen af de foreløbige vurderinger.

Det er den type vurderinger, som for landets private boligejere over det seneste efterhånden lange stykke tid har givet anledning til både stor undren og frustration.

- Vurdering af erhvervsejendomme er grundlæggende en vanskelig opgave, da der er meget få handler og mange forskellige ejendomstyper. Derfor er det nødvendigt med en helt ny tilgang. Med det nye ejendomsvurderingssystem bliver erhvervsejendomme værdiansat og beskattet efter nye regler, som sikrer større ensartethed i vurderingerne, udtaler Claus F. Houmann, underdirektør i Vurderingsstyrelsen, i en forberedt kommentar.

Det er første gang siden 2012, at landets mange erhvervsejendomme får en ny offentlig vurdering. De nye vurderinger kommer efter en periode, hvor erhvervsejendommene ifølge Vurderingsstyrelsen har været både vurderet for lavt og for uensartet.

Sådan fungerer de nye ejendomsskatteregler

Langt de fleste ejere af erhvervsejendomme vil opleve at få højere vurderinger. Derfor har et flertal i Folketinget aftalt tiltag, som afbøder virkningerne heraf.

Grundskyld for erhvervsejendomme

De kommunale grundskyldspromiller bliver sænket markant

Der gælder en stigningsbegrænsning på 4,75 procent som medfører, at evt. stigninger indfases gradvist over tid

For almene boliger gælder en lavere stigningsbegrænsning på 3,5 procent

Stigningsbegrænsningen tager udgangspunkt i fuldt indfaset grundskyld

I 2024 forventes det, at ejerne af omtrent halvdelen af alle erhvervsejendomme skal betale mindre grundskyld end med de nuværende regler. Ingen skal i 2024 betale mere i grundskyld end med de nuværende regler

Kommunerne kan i perioden 2022-2028 ikke sætte satsen for grundskylden op, men de kan godt sætte den ned

Grundskylden efterreguleres, når de endelige vurderinger udsendes

Dækningsafgift for erhvervsejendomme

I nogle kommuner betaler ejendomsejere dækningsafgift

Afgiften er kommunalt vedtaget

Afgiften beregnes som en andel af grundværdien

Det er muligt at fastholde nuværende dækningsafgift i 2024 og 2025

Der er indgået en politisk aftale, der sikrer, at afgiften højst kan stige med 10 procent af den fuldt indfasede afgift hvert år

Kommunerne kan i perioden 2022-2028 ikke sætte satsen for dækningsafgiften op, men de kan godt sætte den ned

Dækningsafgiften efterreguleres, når de endelige vurderinger udsendes

Vurderingsstyrelsen

For at sikre ejerne af erhvervsejendomme i overgangen til de nye skatteregler, er der ifølge Vurderingsstyrelsen indført tiltag inklusiv markant lavere grundskyldspromiller, stigningsbegrænsning på grundskyld samt mulighed for at låse den foreløbige betaling af dækningsafgift fast på 2023-niveauet i 2024 og 2025.

Derudover er der ifølge en pressemeddelelse indgået en politisk aftale om en stigningsbegrænsning på dækningsafgiften, som forventes vedtaget i Folketinget i 2. halvår 2024, ligesom også opkrævningen af grundskyld og dækningsafgift for erhvervsejendomme udskydes med to måneder fra 1. februar 2024 til 1. april 2024.

- Ventetiden har været meget lang for branchen, og vi havde gerne set, at vurderingerne var kommet ud for længe siden. Jeg håber, at fejlraten vil være lavere for erhverv, end det var tilfældet for ejerboliger, hvor der var behov for mange tilpasninger på bagkant. Det var ikke fair over for boligejerne, og det vil heller ikke være fair over for vores erhvervsliv, hvis der er mange fejlskud, udtaler Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark, i en pressemeddelelse.

EjendomDanmark er brancheorganisation for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark, og medlemmerne tæller alt fra pensionskasser, fonde, advokater og til entreprenører.

Peter Stenholm understreger, at at man nu vil analysere vurderingerne grundigt, og at man antager, at der vil være brug for tilpasninger.

- Vi har brug for flere boliger og flere klimarenoveringer. Fundamentet under udvikling er dog stabilitet, og vurderingerne er et unødvendigt element af usikkerhed, for vi skal jo i sidste ende kunne stolte på, at vi betaler vores skat på et korrekt grundlag og med en vis forudsigelighed, udtaler han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093