23948sdkhjf

Godt begyndt: Byprojekt vil undgå omstridt havbunds-dumpning

Munck Havne & Anlæg ser potentiale efter første test af en ny metode, der skal sænke havbunden via vakuum. Metoden skal dog videreudvikles til i brug i Kolding Fjords bløde bund

I månedsvis er vandet suget ud af den bløde bund i Kolding Fjord. Lodrette drænslanger er stukket dybt ned i den mudrede fjordbund, og med hjælp af disse vakumrør har Munck Havne & Anlæg sammen med Kolding Kommune testet en alternativ uddybningsmetode til den meget debatterede klapning

Nu ser parterne de første lovende resultater.

- Det er løbende blevet afsøgt, om der skulle være realistiske alternativer til klapningen af de store mængder opgravede fjordbundsmaterialer. Det ser nu ud til, at der er en mere bæredygtig vej frem, som i høj grad tilgodeser havmiljøet og biodiversiteten, udtaler borgmester Knud Erik Langhoff (K), i en pressemeddelelse.

Uddybningsarbejdet er nødvendigt for at virkeliggøre det store byprojekt Marina City på sydsiden af Kolding Fjord. Planerne omfatter etablering af en ny bydel med cirka 350 boliger, en lystbådehavn med plads til 1.000 både, fritidsfaciliteter i forbindelse med vandet, maritime erhverv, havnepromenade og en ny strandpark.

Særlige forhold ved Kolding 

Munck Havne & Anlæg har siden sommeren  arbejdet med vakummetoden

Ideen er ved hjælp af et nyudviklet vakuum-system at suge vandet ud af det bløde og vandholdige bundmateriale, så fjordbunden synker ned til det ønskede niveau og bliver mere fast. Der er en forventning om, at metoden vil være egnet til at løse opgaven ved de specielle, meget bløde bundforhold, der er i Koldings inderfjord.

Her er det blevet testet, om der kan anvendes såkaldt vertikaldræning, kombineret med vakuum, for at få fjordbunden til at sænke sig. Vertikaldræning sker ved at man stikker et stort antal bløde ”drænbånd” lodret dybt ned i den meget bløde fjordbund. Båndene leder så vand fra mudderet – også kaldet gytje - op til bundens overflade, og bunden synker langsomt ned. Dette kan så kombineres med at sætte undertryk på systemet, så processen accelereres.

Kombination af metoder

Det er resultaterne af denne test, der nu er ved at vise sig. Selvom de endelige resultater foreligger ikke endnu, tegner der sig ifølge Kolding Kommune et billede. 

Den foreløbige konklusion er, at metoden med vakuum virker i et vist omfang, men at metoden endnu ikke er fuldt udviklet til brug i den specifikke bløde bund i Kolding fjord. Testen har også vist, at der er et potentiale i at udføre dræningen uden vakuum.

Kommunen udtrykker forhåbning om, at dræningsmetoden kan kombineres med sand-capping, hvor der udlægges et lag sand på fjordbunden. Sandets vægt vil accelerere sætningshastigheden, og samtidigt forbedre biodiversiteten på fjordbunden.

Dræning og udlægning af sand gør det imidlertid ikke alene. 

Metoderne skal kombineres med andre metoder. Det ventes at jordforbedring/stabilisering visse steder skal bringes i spil, for at gøre bunden stærkere under og i den dæmning, som skal omkranse det cirka otte ha store, nye landområde. Dette sker ved at bundmaterialet blandes op med andre materialer, som gør bunden mere stiv. Og endeligt forventes det, at en større mængde opgravet materiale skal indbygges i det nye landareal.

Planerne for Marina City forventes politisk behandlet og fremlagt i høring i løbet af i år og næste år, og ambitionen er, at anlægsarbejderne ud i fjorden kan komme i gang i løbet af 2025.

Hvad er klapning?

Klapning er, når man graver havbund fra havne og sejlrender op, og dumper det på havet. 

Navnet ”klapning” kommer af, at opgaven med at flytte og dumpe det opgravede materiale sker med et specialskib, der har klapper i bunden. 

Dumpningen sker altid på en klapplads, som er godkendt af Miljøstyrelsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141