23948sdkhjf

Energitilskud vil skabe arbejdspladser

Uden energibesparende foranstaltninger i massivt omfang i landdistrikterne, vil boligmassen forslumme
Folketingets Energiudvalg har fra Jan S. Grønkjær, der er tidligere service salgschef i Siemens Wind Power, modtaget et forslag til udviklingsprogrammet for "LanddistriktsEnergi", (LE).

Baggrunden er de udfordringer som ikke mindst landdistrikterne står over for med hensyn til at energioptimere boligerne:

- Der har til dato ikke været gennemført så målrettede tiltag, som udviklingsprogrammet LE lægger op til. Ind til nu har indsatsen været enkeltstående støttetilbud fra især statens side, koblet med individuelle tiltag fra de boligejere, der selv har haft råd eller har kunnet låne de nødvendige midler. Mange boligejere i landdistrikterne har ikke kunnet udnytte tilskudsmulighederne ved energirigtige investeringer, da pengeinstitutter og kreditforeninger ikke har villet finansiere resten af investeringen, da de ikke har fundet sikkerheden god nok i de faldende boligvurderinger, oplyser Jan Grønkjær.

Fare for forslumring

Han peger på, at hvis der ikke bliver foretaget energibesparende foranstaltninger i massivt omfang i landdistrikterne, vil boligmassen forslumme og blive usælgelig til andre end "Låsby-Svendsen investorer", blive udlejet, solgt til sociale svage "nomade"-familier eller ende med nedbrydning.

Jan S. Grønkjær foreslår derfor, at udviklingsprogrammet skal sikre en lokal folkelig forankring, ligesom det er vigtigt med stor volumen. Finansieringsvilkårene skal sikre, at flest muligt kan deltage, og energirenoveringen skal være til gavn for såvel privatøkonomi som miljøet.

Sidst men ikke mindst vil planen give stigende lokal beskæftigelse i håndværksbranchen.

Særlig finansiering

Konceptet tager udgangspunkt i, at den besparelse, som opnås ved eksempelvis at efterisolere, isætte nye vinduer og døre, erstatte olie eller gasfyr med jordvarme, opsætte solfangere, solceller og husstandsvindmøller, skal dække tilbagebetalingen af det banklån, som skal finansiere investeringen.

Tanken er desuden, at interesserede ejendomme i et lokalområde samles i en pulje, så det får karakter af en indkøbsforening, der kan opnå rabatter ved køb af solfangere, som den enkelte husejer ikke vil kunne forhandle sig frem til individuelt:

- Hvis man fra statens og energiselskabernes side, i stedet for at tilbyde enkeltstående energioptimeringstilskud, stiller midler til rådighed for en projektfond, som tålmodig og delvis risikovillig kapital, vil man for de samme midler kunne gennemføre langt flere initiativer og opnå langt større energibesparelse for hele samfundet, oplyser han.

Frivillige netværk

Kernen i LE er finansieringsmodellen, og gennem Landdistrikternes Fællesråds netværk af Borger- og Sogneforeninger er der direkte kontakt til de frivillige netværk i landdistrikterne.

- Organisationsmæssigt er det tanken, at der etableres et projektselskab, der i lokalområderne, sammen med borger og sogneforeninger, skal præsentere LE projektet, registrere de interesserede boligejere, sende energikonsulenter ud til energivurdering af den enkelte bolig, lave energi-certifikater som så kan bruges ved låntagningen og fungere som tovholder på projektet til det er færdigt, oplyser Jan S. Grønkjær, der blandt sine samarbejdspartnere tæller Ringkøbing-Skjern kommune, forskellige energiselskaber, banker og Concito.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125