23948sdkhjf

Goddag mand økseskaft

Statsministerens nytårstale bærer tydeligt præg af, at hun sidder i spidsen for en regering, hvis fornemste mål er at blive siddende så længe som muligt. Talen til nationen på den første dag i 2012 er totalt blottet for politiske ambitioner, og det er svært at finde ret meget, der ikke kunne være sagt af enhver partiformand i Folketinget.

Statsministerens nytårstale underbygger påstandene om, at hun har påtaget sig en umulig opgave ved at have De Radikale og SF i samme regering og med Enhedslisten som støtteparti. Hendes løfter om reformer var luftige, og det må endnu engang understreges, at det er en økonomisk umulighed med en skattereform at gøre det mere attraktivt at arbejde og samtidig øge ligheden i det danske samfund. Helt tosset i betragtning af, hvad regeringen gør i virkelighedens verden, var hendes påtagne lovprisning af de familieejede virksomheder i dansk erhvervsliv.

Det er de samme virksomheder, der rammes af en 100 procent forhøjelse af generationsskifteskatten, en forhøjelse der dræner virksomhedernes likviditet og vanskeliggør fremtidige investeringer i netop de arbejdspladser, som det danske samfund er så afhængigt af.

Dagen efter nytårstalen kom det samtidig frem, at der er en voldsom stigning i antallet af førtidspensionister, og sammenholdt med, at regeringen efter årsskiftet har gjort det endnu mere økonomisk attraktivt at være på kontanthjælp, er der næppe udsigt til, at det bliver nemmere at være "arbejdende dansker".

Statsministeren talte meget om konkurrenceevne, men bortset fra opfordringen om tilbageholdenhed med lønstigninger, gav hun ingen bud på, hvordan regeringen vil løse problemerne med den forringende danske konkurrenceevne.

Og så må man vel også konkludere, at regeringens forhøjelse af skatter og afgifter ikke ligefrem giver incitamenter til at holde tilbage med lønkrav ved de kommende overenskomstforhandlinger. Tvært i mod vil arbejdsgiverne specielt i hovedstadsområdet med de mange pendlere blive mødt med krav om kompensation for ikke bare de skatte- og afgiftsforhøjelser, der allerede er indført, men også for den kommende betalingsmur.

Det kunne naturligvis ikke falde Licitationen ind at bruge ord som "løftebrud", det gør andre så rigeligt, men statsministerens nytårstale var et bevis på, at Danmark har en regering, der siger ét, men gør noget andet.

Statsministeren havde med nytårstalen en mulighed for at skabe lidt optimisme hos danskerne. Hun gjorde det modsatte med en tale, der vil blive husket som et rendyrket eksempel på disciplinen:

- God dag mand økseskaft!
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141