23948sdkhjf

Midlertidighed kan redde nærområderne

Skoler, ungdomsboliger og daginstitutioner i modulform er en effektiv måde at lette presset i større byer, siger SBi
Den stigende fraflytning fra udkantsdanmark betyder, at stadig flere bygninger – fra boliger til skoler og daginstitutioner – står tomme og venter på at blive revet ned.

Til gengæld har den store befolkningstilvækst til Østjyllands byer og ikke mindst hovedstadsområdet sat bygnings- og boligmassen under pres. Et pres som kan afhjælpes med midlertidige bygninger, mener fremtidsforsker Marianne Levinsen.

I løbet af de sidste par år er antallet af borgere, som flytter fra by til land, steget kraftigt. Ifølge en analyse fra Jyske Bank i 2013, var der større fraflytning end tilstrømning i 63 ud af 98 danske kommuner i perioden 2010-2012. Alene i 2014 blev der således afsat 202 mio. kr. til Nedrivningspuljen.

Stigende pres

De demografiske ændringer betyder også et pres på de kommuner, som oplever tilstrømning af nye borgere. Det påpeger forskningschef Marianne Levinsen fra Fremforsk, Center for fremtidsforskning.

”Den store befolkningsvækst i storbyerne lægger pres på de offentlige faciliteter og infrastruktur, skoler og daginstitutioner, som pludselig skal rumme flere børn. Derfor bør kommunerne overvejer det, når de planlægger fremtiden”, siger hun i en pressemeddelelse.

At sikre nærområdet

Ifølge en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) udgør modulbyggeri et væsentligt middel til afhjælpning af kommunernes stigende behov for billige ungdomsboliger. Denne betragtning bakkes op af Marianne Levinsen, som påpeger, at udbuddet af især daginstitutioner og skoler ligeledes udgør et kritisk punkt for børnefamilier, når de vælger at bosætte sig. Derfor kan brugen af midlertidige bygninger være et effektivt middel til at imødekomme befolkningstilvæksten.

”Midlertidige bygninger er en god måde at løsne presset på boligsituationen. Især unge har i dag svært ved at finde en bolig, når de kommer til byen for at studere. Her vil man kunne bruge mange af de tomme områder, som nu står ubenyttet hen, til midlertidige ungdomsboliger”, mener Marianne Levinsen.

”Det er vigtigt, at kommunerne formår at placere skoler og daginstitutioner i nærområdet, når nye beboelsesområder opstår. Og vigtigt for familien, at der eksisterer en centrering af dagligdagen i området. Hvor kirken før havde den plads, er det i dag skoler og dagligvarebutikker, som har den funktion.

Midlertidige skoler

Torben Sloth er regionschef hos Temporent, der leverer modulopbyggede, indflytningsklare lejelokaler til private virksomheder, kontorer, skoler og børnehaver i hele Skandinavien. Ifølge ham kan især pressede daginstitutioner opnå tiltrængte lokaleudvidelser.

”Min forventning er, at for eksempel midlertidige skoler på sigt bliver standarden i kommunerne, fordi det bedst kan betale sig”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125