23948sdkhjf

Kommuner ønsker enklere regler for klimatilpasning

Det er bureaukratisk tungt for kommunerne at få finansieret deres klimatilpasning. SF håber på politisk aftale, der kan gøre reglerne enklere
Et stort flertal af landets kommuner mener, at reglerne for finansiering af klimatilpasning er blevet for bureaukratiske.

Det viser en undersøgelse foretaget af KL’s Momentum. Blandt de adspurgte kommunale teknik- og miljøforvaltninger svarer 88 procent, at der er behov for enklere regler for medfinansiering. Undersøgelsen viser samtidig, at 93 procent af kommunerne mener, at der er behov for yderligere investeringer i klimatilpasning, og næsten hver fjerde mener, at behovet er meget stort.

I januar 2013 aftalte regeringen, SF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti, at vandselskaberne kan finansiere eller medfinansiere kommunale klimatilpasningsprojekter, der skal ruste borgerne mod de øgede vandmængder. Målet var at sætte skub klimatilpasningen, men reglerne blevet alt for besværlige.

Håber op politisk aftale

I slutningen af 2014 blev Folketingets partier indkaldt til forhandlinger om at effektiviseres vandsektoren og gøre og reglerne mere enkle, men Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative forlod forhandlingsbordet, da man stod alt for lang fra regeringen.

SF’s miljøordfører, Lisbeth Bech Poulsen, kan godt forstå, at kommunerne finder reglerne for bureaukratisk tunge og havde derfor håbet på en politisk aftale, der kunne smidiggøre dem.

”Jeg kan godt forstå, at man i kommunerne ønsker mere klarhed om reglerne. Fra SF’s side ser vi gerne, at forhandlingerne bliver genoptaget. Vi vil gerne have klimatilpasning kan indgå som en naturlig del af vandsektorens portefølje”, siger hun.

Holdbare løsninger

I medfinansieringsordningen kunne vandselskaber frem til slutningen af januar 2015 stå for 100 procent af finansieringen af et projekt, men derefter blev ordningen ændret, så kommunen skal stå for 25 procent af investeringen.

Derfor opfordrer formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg og borgmester i Kolding, Jørn Pedersen (V), Christiansborgpolitikerne til at justere reglerne, så forsyningsselskaberne fortsat kan finansiere projekter fuldt ud.

”Kommunerne blev bedt om at lave klimatilpasningsplaner. Nu skal vi i gang med implementeringen. Der bliver tale om en langvarig og blivende indsats, så vi har brug for langvarige, holdbare og ikke mindst fleksible finansieringsmuligheder, hvis vi skal kunne gøre planerne til virkelighed”, siger han til Momentum.

Undersøgelsen viser desuden, at der på trods at bureaukratiske regler er blevet gennemført en række projekter i kommunerne.

82 procent af kommunerne har foretaget investeringer eller afsat midler til klimatilpasning fra 2013 og frem til i dag og i fremtiden vil klimatilpasningen stå højt på den kommunale dagsorden, da 57 procent af kommunerne allerede har vedtaget eller planlagt investeringer i den kommende tid, mens 41 procent overvejer at lave flere investeringer.

Fakta om ordningen
Medfinansieringsreglerne udvider finansieringsmuligheder af klimatilpasning på spildevandsområdet, da de muliggør, at forsyningsselskaberne medfinansierer projekter i veje, i vandløb og i rekreative områder via spildevandstaksterne.
Medfinansieringsordningen er baseret på, at det er kommunen, der er bygherre og ejer af anlæggene, men at forsyningen kan finansiere den del af projektet, som har til formål at håndtere tag- og overfladevand. Ordningen er skruet sådan sammen, at det er bygherre, der afholder udgifterne i anlægsfasen, og at forsyningsselskabet (finansieret via taksterne) herefter, over en periode på minimum 10 år, afdrager det beløb, som vedrører projektudgifter til håndtering af tag- og/eller overfladevand.
I medfinansieringsordningen kunne vandselskaber frem til den 31. januar 2015 stå for 100 procent af finansieringen af et projekt. Derefter blev ordningen ændret, så kommunen skal stå for 25 procent af investeringen.
Når ordningen i løbet af 2015 skal evalueres vil en opretholdelse af 100 procent-ordningen derfor sammen med kravet om enklere regler være en del af kommunernes indspark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142