23948sdkhjf

Grovæder på skovtur

Danmarks første Raptor 300 kørte direkte fra præsentation i Slagelse til arbejde i en midtjysk skov
Hvor der er vilje, er der en vej. Og hvis der alligevel ikke er en vej, har Raptor 300 åbenlyst både evne og vilje til at lave en.

Danmarks første Raptor 300 rullede forleden på opgave i et skovområde ved Linå øst for Silkeborg. Da den grådigt begyndte at gnaske stubbe, stød, kvas, grene og andet i sig, kom den direkte fra præsentation på Have & Landskab 2015 i Slagelse. Frisk leveret fra fabrikken via den danske importør Wirtgen Denmark.

”Vi er vant til at køre med en traktor med knuser, men den kan slet ikke klare sig i dette terræn. Raptor klarer stigninger på 25-30 procent, og vi har planer om at nå op til 45 grader og samtidig sidehældning på op til 30 grader ved at montere pigge på bælterne. Det er noget, vi skal have Wirtgen-folkene til at arbejde på”, fortæller Rolf Willemoes.

Fra kampvogn til Raptor

Han er den ene halvdel af brødrene Willemoes, som for ti år siden startede firmaet Brdr. Willemoes Skovservice nord for Give og øst for Brande i det midtjyske. Både Rolf Willemoes og brormand Bjørn Willemoes gik til sagen som fælles virksomhedsejere med stor erfaring inden for skovbrug. Rolf Willemoes medgiver dog, at 14 år inden for forsvaret også er en udmærket ballast som nybagt Raptor-chauffør.

”Jeg har kørt kampvogn i forsvaret, og sådan en har jo også bælter. Det er lidt det samme. Kollegerne kalder da også den nye knuser for Skovpanseren”.

I princippet er de nye Raptor 300 en stor Ahwi-knuser på larvebånd.

”Jeg er positivt overrasket over maskinens kræfter. Den gør det rigtig godt i betragtning af de 275 hk, der ligger i motorrummet. Raptor vinder på at være mere manøvredygtig end vores Claas-traktor, og den er da også købt specifikt til at klare sig optimalt i vanskeligt terræn. Jeg tror, at den er 25-30 procent mere effektiv end en traktor. Vi kunne maksimalt tage 60 procent af det areal, vi nu arbejder i, hvis vi skulle klare opgaven med en traktortrukket knuser. Vel at mærke, hvis det var tørt – ellers ville det være mindre”, siger Rolf Willemoes.

Bygget til skoven

”Når man bruger en traktor til knuseopgaver i skoven, er det jo i virkeligheden en landbrugstraktor, man pakker ind. Den er slet ikke bygget til opgaven, og der vi altid være noget, der kan gå i stykker. Producenten Prinoth har bygget Raptor til at køre i skoven. Der er ikke rigtig noget, der bider på den”, konstaterer skoventreprenøren.

Pendul på undervogn

Selve Prinoth-maskinen er 2,50 meter bred. Den er monteret med Ahwi M650-knuseren, hvor rotoren er 2,05 meter. Båndene er 73 cm brede, og med dem har ekvipagen et marktryk på omkring 0,3 kg pr. kvadratcentimeter.

”Det er også med til at gøre maskinen nem at køre rundt med på smalle steder og i kuperet terræn”, forklarer Rolf Willemoes.

Maskinføreren høster i øvrigt også fordel af, at der er pendulophæng på Raptors undervogn. Foruden naturligvis at øge komforten for føreren i kabinen, giver det også larvebåndene konstant kontakt med skovbunden, også når den ruller hen over stubbe.

Brdr. Willemoes Skovservice operer i øvrigt ikke kun i fjernelse og knusning af bevoksninger. Foruden grenknusning og rodfræsning, tager firmaet sig også af plantning af ny skov eller læhegn. Brødrene har en stor produktion af flis til kraftvarmeværker og leverer på årsbasis omkring 150.000 rummeter flis.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095