23948sdkhjf

Ikonbyggerier skal styrke Sønderborgs fremtid

Grænselandets største hotel og et ambitiøst multikulturhus udgør spydspidserne i Sønderborgs største byudviklingsprojekt nogensinde
Sønderborg har sat sig som mål at være CO2-neutralt i 2029, og allerede nu har byen skåret 25 procent af CO2-udledningen.

Den arkitektoniske planlægning følger godt med energiambitionerne, efter at byen har sat sig fast på to ikonbyggerier, der skal løfte både lokalområde, turisme og prestige, i en egn, der fortsat lider under affolkning.

Et nyt multikulturhus på Sønderborgs Nordhavn, designet af Aart Architects og Zeni, og med Hoffmann og Alectia som tætte sparringspartnere, skal samle en række institutioner under ét tag.

Planen er, at kulturhuset skal stå færdigt i 2017, og forventningen er, at over 1.000 dagligt vil besøge det nye mødested, hvor biblioteket, kunstskolen og center for kultur bliver samlet.

Bevaring og restaurering

Byggeriet kommer til at inddrage det mere end 100 år gamle ”Ewers Pakhus”, der skal bevares og restaureres.

Når huset står færdigt, vil hele byggeriet udgøre ca. 5.500 kvm, heraf udgør pakhuset 1.200 kvm, mens de resterende 4.300 vil være nybyggeri.

Byggeriet, med en kontraktsum på 68,5 mio. kroner, udføres i totalentreprise, går i gang om kort tid og skal stå færdigt i maj 2017.

72.000 overnattende

Grænseregionens største hotel, til 600 mio. kroner, er nu også sat på skinner i den sønderjyske by.

Designet er udarbejdet af Henning Larsen Architects i samarbejde med Sønderborg Havneselskab og de operatører, som står bag hoteldrift og waterpark.

Projektet er en del af Frank Gehry’s masterplan, der skal omdanne havnen fra en erhvervshavn til en ny bydel med multikulturhuset, kunsthal, hotel med waterpark, beboelse og kontorer.

Det nye firestjernede hotel med 18 etager skal bygges på havnefronten og vil komme til at rumme 190 værelser, tre restauranter, konferencefaciliteter til 400 personer samt et wellness- og spaområde.

Man regner med, at hotellet årligt vil modtage 72.000 overnattende gæster og vil dermed blive det største i hele den dansk-tyske grænseregion.

Byggeriet er planlagt til at starte om præcis et år og skal, ifølge Henning Larsens Architetcs’ hjemmeside, være et nyt vartegn for hele Sønderborg-området.

500 nye arbejdspladser

”Vi er meget tilfredse med det arkitektoniske koncept. Det vil skabe aktivitet på Sønderborg havn og trække turister til”, siger adm. direktør Michael Saxtorph fra Sønderborg Havneselskab

Nybyggeriet vil angiveligt skabe cirka 500 nye blivende arbejdspladser i Sønderborg og ventes årligt at tiltrække et publikum på 250.000 mennesker.

”Hotellet rejser sig om et nyt vartegn for Sønderborg og skaber et nyt orienteringspunkt i byen. Vi har været meget inspireret af Sønderborgs historie som handelsby med en livlig havn, pakhusene og et nært forhold til havet. Derfor er der en flot panorama-udsigt til havnen fra vandlandet og hotellets værelser. Det har været vigtigt for os, at Sønderborgs historie og egenskaber kunne mærkes i vores design,” siger direktør og partner Louis Becker fra Henning Larsen Architects.

Mod havnen skabes desuden et offentligt tilgængeligt byrum, der løber langs hele byggeriet. Mod syd dannes en stor plads med terrasser mod vandet og mulighed for ophold. Byrummet binder på den måde havnefronten bedre sammen og skaber en tilknytning til Sønderborg Slot lidt længere mod syd.

Milliardinvesteringer i Sønderborg
Byens Ejendom, der 1. december arrangerer en stor konference om Sønderborgs byudvikling, vurderer, at der på lidt længere sigt skal bruges 13 milliarder kroner på byudvikling.
Ved konferencen vil Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg, blandt andet fortælle om perspektiverne for udviklingen af Sønderborgs rolle som regionalt kraftcenter og hvilke muligheder ligger der for entreprenører og investorer i forhold til infrastruktur, bosætning, erhverv, uddannelse og oplevelsesindustrien.
Også Inge Olsen, direktør i Land, by og kultur, giver sit bud på, i hvilken retning byen skal udvikles, og hvad status og tidsplanen er for igangværende byggeprojekter.
Michael Saxtorph, adm. direktør, Sønderborg Havneselskab A/S, vil desuden fortælle om forvandlingen af industrihavnen og følgerne af den masterplan, som den verdenskendte arkitekt Frank Gehry udformede. I planen er alt byggeri på havneområdet dimensioneret, så det er tydeligt, hvor meget og hvordan de enkelte byggerier
skal fylde i byrummet og i forhold til hinanden.
(kilde: byensejendom.dk)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125