23948sdkhjf

Borgmester i København vil afskaffe affaldsgebyr for de små firmaer

Knap 12.000 af Københavns små virksomheder bør ikke betale affaldsgebyr, mener teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL)
26.916 københavnske virksomheder får i denne uge en opkrævning for administration af den kommunale affaldsordning.

I næsten halvdelen af tilfældene havner regningen hos små virksomheder med ingen eller kun få ansatte, som ofte holder til på ejerens hjemadresse.

Teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL), foreslår derfor at spare knap 12.000 små virksomheder for administrationsgebyr på samlet set ni mio. kroner. De helt små virksomheder har ofte kun ganske små mængder affald - eller slet intet - men statslige regler gør, at kommunen skal opkræve gebyrerne, medmindre virksomheden har en branchekode, som Miljøstyrelsen har vurderet ikke skal betale gebyret.

Mange henvendelser

Hvis kommunen vil fritage virksomheder med andre branchekoder for administrationsgebyret, kræver det en konkret vurdering af hver enkelt virksomheds affaldsmængder.

Det ville blive meget meget ressourcekrævende, påpeger Morten Kabell.

”Vi får hvert år mange henvendelser fra små virksomheder, der er frustrerede over at skulle betale administrationsgebyr, fordi gebyret har tilknytning til en affaldsordning, som de stort set ikke gør brug af. Men som kommune kan vi ikke fritage alle disse små virksomheder per automatik. Miljøministeren bør komme de små virksomheder til undsætning og ændre på reglerne”, siger han.

Morten Kabell skrev uden held sidste år til tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) med en opfordring til at ændre på reglerne. Han vil derfor nu rette henvendelse til den nye energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Næsten udgiftsneutralt

Chefkonsulent i Håndværksrådet, Lars Magnus Christensen, kalder teknik- og miljøborgmesterens udmelding ”et skridt i den rigtige retning”.

”Vi havde gerne set, at man helt havde fjernet affaldsgebyret for alle virksomheder og ikke kun de helt små. Det er et gebyr, som virksomhederne har svært ved at henføre til noget, fordi det ikke hænger sammen med om man bruger genbrugspladsen eller ej”, siger han.

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune vurderer, at det vil være stort set udgiftsneutralt for kommunen at droppe administrationsgebyret for de små virksomheder med ingen eller en ansat på grund af sparede omkostninger til udsendelse af opkrævninger og behandling af klager over gebyret.

Erhvervsaffald
Miljøstyrelsen har via affaldsbekendtgørelsen pålagt alle aktive virksomheder at betale administrationsgebyr for erhvervsaffald.
Virksomheder, der har en omsætning under 300.000 kr. eller virksomheder med udvalgte branchekoder og 0-1 ansatte, kan fritages for at betale gebyr.
Kommune sender i denne uge faktura ud til de virksomheder, som Miljøstyrelsen har pålagt at betale gebyr. Københavns Kommune har på forhånd frasorteret de virksomheder, der ud fra de tilgængelige oplysninger og de gældende regler, kan fritages. Da Københavns Kommune har begrænset adgang til oplysninger om virksomhederne omsætning og lønindbetalinger, kan det være en god ide at tjekke på virksomhedens e-boks, om man – mod forventning – har modtaget en faktura, selv om virksomheden er berettiget til fritagelse.
De nuværende regler for fritagelse kan ses på kk.dk/erhvervsaffald.
Kilde: Københavns Kommune
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.984