23948sdkhjf

Regeringen beskærer beredskabet med et trecifret millionbeløb

Det giver serviceforringelser ved oversvømmelser og indsatser ved klimatilpasning, frygter Kommunernes Landsforening
Fremover får borgerne færre hænder i kampen mod oversvømmelser af veje og boligområder, når storme raser, og himlens sluser åbner sig med alt hagl, regn og snestorme.

Det frygter formand for teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) Jørn Pedersen (V), efter, at regeringen har bebudet besparelser på 175 mio. kroner i 2016.

”Når de kommunale beredskabsfolk ikke fremover vil kunne komme borgerne til undsætning med sandsække og pumpeudstyr, så bliver der færre muligheder for at løse den slags opgaver”, siger han.

Kommunernes eget ansvar

Før jul meddelte forsvarsminister Peter Christensen (V), at man ville spare 125 mio. kroner på det statslige beredskab.

Den besparelse er dermed hele 40 procent mindre end kommunernes. Peter Christensen mener, det er kommunernes eget ansvar at få midlerne til at strække.

”Aftalen fra 2015 indebærer budgettilpasninger og færre beredskabsenheder i kommunerne. Det er den enkelte kommunalbestyrelses ansvar, at beredskabet er dimensioneret efter forholdene i kommunen, således at beredskabet til enhver tid kan yde en forsvarlig forebyggende, begrænsende og afhjælpende indsats i forbindelse med ulykker og katastrofer”, siger forsvarsminister, Peter Christensen (V) til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Kraftigt reduceret beredskab

Ud over de 175 mio. kroner, som kommunerne skal spare, skal beredskaberne også sammenlægges, så der fremover vil være 20 enheder mod tidligere 87.

Hos KL mener Jørn Pedersen, at ministeren forsøger at slippe uden om kritikken.

”Det er for billigt at sige, at vi skal tilpasse beredskabet. Under sidste decembers oversvømmelser tog det statslige beredskab kun toppen af isbjerget, mens det kommunale stod for langt den største brandslukning. Så hvis forsvarsministeren synes, det er svært at finde penge i det statslige budget, så inviterer jeg ham gerne ud, så han kan se, hvilke udfordringer vi står med i kommunerne. De besparelser skal tages helt af bordet igen”, siger Jørn Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125