23948sdkhjf

Havet omkring Als får seks nye stenrev

En tocifret millionbevilling fra Villum Fonden og Velux Fonden betyder et løft til arbejdet i Als Stenrev
Villum Fonden og Velux-Fonden har med en donation på knap 10,4 mio. kroner sikret arbejdet med at naturgenoprette stenrev omkring Als.

Dermed kan Als Stenrev genetablere seks huledannende stenrev på placeringer, hvor der tidligere har været sådanne rev. Desuden giver donationen mulighed for at gennemføre følgeforskning vedrørende projektets effekt på havmiljøet, ligesom den omfatter udgifter til blandt andet formidling og informationsmateriale.

Der bliver tale om fem stenrev placeret i farvandene omkring Als samt et lavvandet formidlingsrev, som placeres ved Sønderborg Strand.

Det anslås, at der på de seks valgte lokaliteter i alt skal udlægges 13.400 kbm sten. Stenene skal variere i størrelsen fra sten på 15-20 cm i omkreds og op til flere ton.

Det er nødvendigt at have sten i mange forskellige størrelser, så der kan dannes huler, hvor de mange forskellige arter af dyr og planter kan etablere sig.

Stort skulderklap

På stenrevene bliver der mulighed for at dykke ned og opleve et stenrev på nærmeste hold samt hente information om, hvad et stenrev er, og hvad det betyder for natur og miljø i farvandene.

Ud over midler fra de to fonde har Als Stenrev fået en bevilling fra BHJ Fonden på 100.000 kroner til etableringen af formidlingsrevet i Sønderborg.

”Med denne donation kommer vi et kæmpeskridt videre med stenrevsarbejdet her i Sønderborg,” siger formand for Als Stenrev og viceborgmester i Sønderborg kommune Aase Nyegaard (Lokalliste) i en pressemeddelelse.

”Det er et meget stort skulderklap til os fra de to fonde, men det er også en anerkendelse af, hvor vigtigt det er at naturgenoprette stenrevene i farvandene omkring Danmark. Stenrevene giver liv i havet, og bliver til stor glæde for alle her i området”, siger Aase Nyegaard.

Næstformand i Als Stenrev, Mogens Dall, LandboSyd, forklarer, at projektet har masser af vindere og ingen tabere.

”Stenrev giver mulighed for plantevækst i havet, og planternes produktion af ilt betyder, at kvælstof fra havet ikke frigives. Stenrevsprojektet er et aktiv for hele byen og området, og donationen er en fornem anerkendelse af en stor frivillig indsats”, siger Mogens Dall.

Sten fra nabolandene

De mange sten kommer fra stenbrud i Norge eller Sverig og skal fragtes ud til de kommende rev-placeringer med båd og udlægges så præcist som muligt på havbunden, så det passer med placeringen af de oprindelige, forsvundne rev.

Revene ventes at blive etableret i perioden fra september til november for at undgå marsvinenes intensive die-periode og samtidig undgå turismens højsæson.

Før revene kan etableres, skal der indhentes tilladelser, og desuden skal der laves en monitering af den nuværende biodiversitet.
brahe

Als Stenrev
Foreningen Als Stenrev blev etableret i 2012 og bygger alene på frivillig arbejdskraft. Foreningen består af en sammenslutning af lokalt forankrede organisationer bestående af Sønderborg Kommune, Dykkerklubben Poseidon-Als, Dansk Amatørfiskerforening, et vandplejekorps med deltagelse af lystfiskere fra alsiske foreninger, Bælternes Fiskeriforening, Danmarks Naturfredningsforening og LandboSyd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.265