23948sdkhjf

Arkitektur i formgivningens grænseland

Fremragende arkitektur og forbilledligt samarbejde belønnet på Dansk Ståldag. Priser til BIG og Effekt Arkitekter
Dansk Ståldag dannede i år som noget nyt ramme om hele to prisuddelinger, nemlig Dansk Stålpris og Tyndpladsgruppens Arkitekturpris.

Stålprisen, der uddeltes for anden gang, gik til arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, ingeniørfirmaet Rambøll, stålleverandøren HSM og bygherren Maritim Museums Byg for deres samarbejde om Søfartsmuseet i Helsingør.

Tyndpladegruppens Arkitekturpris, der blev uddelt for femte gang, tilfaldt Effekt Arkitekter ApS og Københavns Kommune for fremragende brug af tyndplader på Musiktorvet foran Amager Kulturpunkt på Øresundsvej i København.

- De to priser bidrager utvivlsomt til at sætte fokus på brug af stål og tyndplader, siger sekretariatschef Jørn Nielsen fra Dansk Stålinstitut, der står bag priserne.

- Medvirkende er materialernes konstruktionsmæssige muligheder og deres formbarhed. Derved udfordrer de den arkitektoniske tanke og idé, og bidrager til både det bygningsmæssige udtryk og den funktionelle brug, siger han.

Et originalt greb

For at tilskynde til kreativ og enestående arkitektonisk brug af stål i byggeri hædrer Dansk Stålpris forbilledligt samarbejde mellem arkitekt, entreprenør og stålleverandør.

Dette års vinderprojekt, Søfartsmuseet, er etableret som et underjordisk bygværk udenom den gamle dok. Her fremhæver dommerkomiteen det originale greb, hvormed museet fremstår med en smuk diskretion overfor Kronborg Slot.

Anlægget udviser ifølge dommerne en suveræn anvendelse af stål - både som synligt materiale og som optimeret konstruktionsstål - forenet i et bygningsanlæg af international klasse.

- Museets svævende broer med frit udsyn, form og hældning har stillet særlige krav til valg af materiale, som både skal være stærkt nok og ikke fylde for meget. Det gjorde, at broerne faktisk kun kunne udføres i stål, siger Hans Exner fra Rambøll, der er fagprojektleder for stålkonstruktionerne i Søfartsmuseet.

- Vi valgte at udføre broerne med en speciel stålkonstruktion af omkring 2.000 sammensvejsede stålplader, så de danner bokse. De svejsede bokse har den fordel, at de er tilstrækkelig stærke og stive til at modstå bøjning og vridning både på tværs og på langs, tilføjer Hans Exner.

Et klart valg

Tilsvarende har Arkitekturprisens jury været klar i sit valg af hæder og pris på 100.000 kroner til arkitektfirmaet Effekt for Musiktorvet.

Her er tyndpladen afgørende for bygningens funktion og udtryk, som giver sig til kende i de visuelle effekter fra ornamenteringen.

"En effekt som udelukkende er mulig på grund af tyndpladens iboende egenskaber, som lader den dekorere gennem traditionelle industrielle produktionsmetoder", skriver juryen.

Båret oppe af slanke stålsøjler nærmest svæver den prismeformede aluminiumsbeklædte overdækning over Musiktorvet. På den måde synes konstruktionen at ophæve tyngdekraften, fremhæver dommerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141