23948sdkhjf

3F håbede på skrappere tiltag mod social dumping

Fire tilføjelser med nye værktøjer i kampen mod "social dumping" fik byggeriets overenskomst i mål

Selvom det ikke blev til kædeansvar i den nye overenskomst for byggeriet, som 3F Byggegruppen ønskede, er næstformand i Byggegruppen og forhandlingssekretær, Palle Bisgaard, alligevel tilfreds med fire tilføjelser, der skal gøre det lettere at fælde virksomheder, som ikke overholder overenskomsten.

- Forventningen var højere. Men selvom træerne ikke vokser ind i himlen, så har vi fået nogle redskaber, som gør, at hovedentreprenører skal tænkte sig om en ekstra gang, inden de samarbejder med virksomheder, der lader hånt om den danske model, siger han.

Hovedentreprenører fremover blandt andet skal give oplysninger om deres underentreprenører på begæring fra tillidsmanden eller forbundet, herunder referater fra lønforhandlinger. Desuden har Dansk Byggeri og 3F mulighed for at holde infomøder for nye udenlandske entreprenører, der kommer til Danmark, hvor de oplyser om overenskomsten og medarbejdernes mulighed for at forhandle løn. Ydermere bliver det skrevet ind i overenskomsten, at hovedentreprenøren har et ansvar for, at deres underentreprenører også overholder overenskomsten. Palle Bisgaard erkender dog, at det vil kræve omfattende dokumentation at drage en hovedentreprenør til ansvar, hvis en underentreprenør ikke overholder overenskomsten.

Læs også: Arkil: Lærlinge bør opfattes som en ressource

De fire protokollater vedrørende udenlandsk arbejdskraft blev skrevet ind i den nye overenskomst, efter at overenskomstforhandlingerne blev genoptaget i Forligsinstitutionen mandag eftermiddag. Direktør i Dansk Byggeri med ansvar for overenskomsterne, Peter Stenholm, er tilfreds med, at det med tilføjelserne lykkedes at lande en aftale tirsdag formiddag.

- Med overenskomstresultatet har 3F fået flere instrumenter til at adressere nogle af udfordringer med udenlandsk arbejdskraft, som de mener, er aktuelle, siger han.

Han mener, at det er for tidligt at sige noget om, hvilke konsekvenser de nye tilføjelser, som 3F ønskede i byggeriets overenskomst, vil få for virksomhederne i branchen.

- Nu er de skrevet ind i overenskomsten, og så må den kommende periode vise, hvilken effekt og rækkevidde protokollaterne får, siger han.

Læs mere om: 3F
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14