23948sdkhjf

En storslået entré til den gamle fæstningsby

Nye porte og broer - og en historisk bypark, der kalder på gåture og flere oplevelser. Det er hovedtrækkene i Erik Brandt Dam Arkitekters forslag, der har vundet arkitektkonkurrencen om Fredericia Vold

Konkurrence om Fæstning Fredericia

Sidste år modtog Fredericia Kommune en donation på 50 mio. kroner fra A. P. Møller Fonden. 15 mio. kroner skal gå til at fortsætte arbejdet med bevaring af ejendomme inden for volden og 35 mio. kroner til at styrke voldens karakter og landskab. Heraf gik 2,5 mio. kroner til at afholde en konkurrence, hvor landskabsarkitekter og samarbejdspartnere fra hele landet blet inviteret til at give bud på, hvordan oplevelsen af fæstningsbyen kan styrkes.

I løbet af sommeren og efteråret 2016 udarbejdede kommune, rådgivere, borgere og interessenter et konkurrenceprogram for arkitektkonkurrencen.
Fredericia Kommune og A. P. Møller Fonden samarbejder med rådgivningsfirmaet Arkitektkonkurrrencerdk ApS, der tidligere været sekretariat for konkurrencen om restaurering og udstillingsbygning på Nyborg Slot og det nye Vadehavscenter syd for Ribe.

Siden efteråret har Fredericia Vold ligget på tegnebrættet hos fem udvalgte rådgiverteams, som har deltaget i arkitektkonkurrencen Fæstningsbyen Fredericia.

Forleden kunne Fredericia Kommune afsløre vinderprojektet, som er tegnet af Erik Brandt Dam Arkitekter med underrådgivere Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter, Cornelius + Vöge Arkitekter Aps, MOE A/S, Rådgivende Ingeniører og professor Martin Zerlang.

- Forslaget lever bedst op til bedømmelseskriterierne og er det mest robuste i forhold til den videre udvikling og dialog med kommune og borgere i Fredericia, lyder bedømmelsen fra dommerne, der lægger vægt på, at teamet illustrerer en helt særlig indlevelse i Fredericia.

Fæstningsbyen har nemlig mange historiske lag - ikke kun den militære historie men også historien om byens privilegier og industrialisering.

- Voldanlægget er en vigtig brik i udviklingen af byen, og med dette ambitiøse vinderforslag kommer vi til at se moderne arkitektur, der forholder sig ydmygt til Fredericias historie og den historiske sammenhæng mellem by og vold, siger borgmester i Fredericia Kommune og formand for dommerkomitéen Jacob Bjerregaard

Porte og broer
Projektet lægger op til, at to nye porte ved Kongens Port og Prangervej skal binde volden sammen med en sammenhængende stiforbindelse fra Holstens Bastion til Kastellet. Portenes enkle arkitektur og materialevalg skal markere gennembruddene af volden og give en særlig oplevelse af ankomsten til fæstningsbyen.

Oplevelsen forstærkes yderligere af, at dæmningerne ved Prangervej, Danmarks Port og Nørre Port indsnævres og beklædes med en lodret spuns, som skal signalere en bro.

En moderne bypark
Vinderprojektet giver også nogle kreative bud på, hvordan byen kan få mere glæde af volden som en moderne bypark med forskellige oplevelser og opholdsmuligheder.

Ny belysning og en sti langs voldfoden i voldgaderne skal gøre det nemmere at komme op på volden, og enkelte steder skal volden ryddes for buskads og træer for at give frit udsyn til Lillebælt.

Næste skridt
Før første spadestik kan tages, skal detaljerne i vinderforslaget bearbejdes.

- Vinderprojektet er ikke en færdig løsning. Foran os ligger en spændende proces sammen med arkitekterne, hvor Fredericias borgere, foreninger og andre kan spille ind med ideer til, hvordan vi med dette glimrende udgangspunkt kan sikre det bedste resultat for de historiske voldanlæg, siger Jacob Bjerregaard.

Han tilføjer, at projektet først skal godkendes af fredningsmyndighederne, og han forventer, at man går i jorden i 2018.

Vinderprojektet bliver udstillet i Det Grønne Rum i Danmarksgade.

Fra fæstning til grøn bypark

  • Byen er anlagt som fæstning af Frederik III i 1650.
  • Fredericias placering ved Lillebælts smalleste punkt gjorde byen ideel som fæstning. Anlægget var ved opførelsen forsynet med ni bastioner mod landsiden og 11 mindre bastioner på de to vandsider.
  • I 1909 ophørte fæstningen som militært anlæg, og Fredericia Kommune købte i 1914 arealerne efter ønske fra byens borgere.
  • I dag fungerer fæstningen som en grøn bypark under navnet Fredericia Vold.
  • Fredericia Vold er i dag Nordens største og et af Europas bedst bevarede voldanlæg.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.299