23948sdkhjf

Overborgmesterens coronadagbog: Vores børn og børnebørn vil også huske denne krise

| Af Peter Kargaard | Tip redaktionen om en historie

Kommunefokus har fået eksklusiv adgang til dagbogs- og kalendernotater og kigger her ind i maskinrummet hos Københavns overborgmester Frank Jensen - i de danmarkshistoriske uger, da landet lukkede ned og hovedstaden stod foran sin største udfordring siden krigen.

Frank Jensen, Københavns overborgmester, slår her ned på udvalgte datoer under den historiske coronakrise.

Mandag 9. marts 2020

En meget speciel mandag. Jeg fornemmer meget, ved et møde i Københavns Kommunes erhvervsråd, at den alvorlige stemning har sænket sig.

Fra kriseledelsens første møde i Magistratssalen på Københavns Rådhus 12. marts 2020. (Foto: Frank Jensen)

'Direktøren for Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye, er der allerede, og det er det første møde, hvor vi ikke giver hånd, og vi sørger for ikke at sidde for tæt. Det gør indtryk, for det er jo centralt for vores omgang med hinanden.

Direktøren hos Rambøll siger, at "I hos kommunen må gøre, hvad I kan for at hjælpe erhvervslivet med likviditet." 

Det er nødvendigt at speede den proces op. Efter den samtale går jeg ind til Søren Hartmann Hede, vores adm. direktør i Økonomiforvaltningen, og spørger, om det er muligt, at vi kan fremrykke nogle af vores betalinger. 4.500 regninger bliver rykket frem, og vi udbetaler for i alt 600 mio. kr. til vores leverandører.

Onsdag 11. marts 2020

Kl. 15.15: Der er videomøde i C40 (sammeslutningen af storbyer, der har forpligtet sig til at nedsætte udslippet af drivhusgassser, red.) og vi har alle kontinenter med. Los Angeles’ borgmester, Eric Garcetti, er lige stået op. Der udtrykkes stor sympati med Milanos borgmester, Giuseppe Sala, der står midt i katastrofen. Han forudser, at de 10 mio. turister, der hvert år gæster Milano, vil blive halveret i 2020.

Kl. 16.50: Særskilt møde med Eric Garcetti, der spørger, hvordan det går i Danmark. Jeg gætter på, at corona-tidsforskydningen i forhold til Italien er 14 dage.

Noget er på vej, kan vi mærke, og et aftenmøde bliver kort, da vi får besked om, at statsministeren snart vil komme med en vigtig melding.

Kl. 22: Laver en facebookopdatering og er i kontakt med KLs formand. Det bliver en lang aften; skal have sat kriseberedskabet op. Vi følger vores plan om, at når der indtræffer en krise, træder beredskabsdirektøren og de adm. direktører i forvaltningerne sammen.

Torsdag 12. marts

Kl. 11.30: Vi har et fysisk møde på rådhuset med håndsprit på bordet og god afstand.

Under en pandemi er vores opgave central. Vi driver meget af det, der skal lukkes ned, skoler og børnehaver, og der skal lægges planer for dagpasning

Der er krisemøde hele torsdagen, hvor borgmestre og beredskabschefen for Københavns Brandvæsen, Jakob Vedsted Andersen, er til stede. Alle skal hjem, og der bliver oprettet nødherberg for hjemløse. Fokus er på svageste borgere. Der bliver indrettet 200 sengepladser til de mest udsatte. En strøm af enkeltbeslutninger

Fredag 13. marts

Første erhvervspakke, mange møder, flere videokonferencer. I løbet af den 12. og 13. åbner vi for at holde møde i borgerrepræsentationen via videokonference. Noget helt enestående i Københavns politiske historie. Det politiske liv skal stadig fungere, og vi skal sørge for vidensoverførsel til Christiansborg.

Onsdag 18. marts

Forsamlingsforbuddet træder i kraft. Nu er det alvor.


Kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård er normalt et tilløbsstykke for københavnere – men der kom markant færre i år på grund af myndighedernes advarsler mod at forsamles. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Torsdag 19. marts

En strøm af små og store enkeltbeslutninger præger dagen. Fra drøftelser om nye erhvervspakker til, hvad der skal ske på gadeniveau, såsom om vi skal lukke Kirsebæralléen på Bisbebjerg Kirkegård. Jeg tænker på, at når vi ser tilbage på denne tid, vil det være en af de store begivenheder og kriser i vores liv, som også vores børn og børnebørn vil huske.
 

Fredag 20. marts:

Pressemøde sammen med Københavns politidirektør, og telefonmøde med Mette Frederiksen. Vi drøfter forsamlingsforbuddet. Skype-møde med alle 98 borgmestre og finansministeren. Derefter virtuelle møder med borgmestrene fra Aalborg, Odense og Aarhus.

Lørdag 21. marts:

Pressemøde i København med politidirektør Anne Tønnes. Jeg har en stor appel om, at man søger nye veje, ikke opsøger de sædvanlige steder i det gode vejr. Søg mod udkanten af byen, mod grønne områder. Jeg fortæller, at turen omkring søerne bliver ensrettet; samfundssind er mere nødvendigt end nogensinde. Vi skal beskytte vores ældre og socialt sårbare. Og til jer, der ikke kan finde du af det: I er nødt til at tage jer sammen!

Frank Jensen og politidirektør Anne Tønnes informerer om coronasituationen og nye tiltag i forbindelse med håndhævelse af forsamlingsforbuddet ved Politigården i København. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Torsdag 26. marts:

Anlægsloftet fjernes. Samtidig frigør vi den anden erhvervspakke, så vi nu kan fremrykke projekter for 350 mio. kr. Samme dag holder vi det første møde i Borgerrepræsentationen med alle 55 medlemmer på Teams, den nye virtuelle platform. Jeg sidder på rådhuset, kun opgivet af enkelte embedsmænd. Det er en surrealistisk oplevelse.

En enkelt deltager sidder i en bil og vi kan følge ham over Storebælt. Under mødet ringes jeg op af direktøren i kommunen - han fortæller, at der snart ville komme et nyt pressemøde med statsministeren.

Jeg når hjem og ser pressemødet sammen med min kone Jane, som har forudset, at Mette Frederiksen kommer med en mere optimistisk melding, end vi havde hørt længe. Så Jane får som altid ret.


For første gang nogensiden holder Københavns Borgerrepræsentation torsdag 12. marts virtuelt møde. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Lørdag 28. marts:

I dag havde jeg glædet mig til fest i forbindelse med indvielsen af den ny metrolinje til Nordhavnen, men fejringen er aflyst.

Onsdag 1. april:

Savner at være sammen med mine gamle forældre og min svigermor, som vi sætter varer til foran hendes dør, men ellers ikke ser.

Mandag 20. april:

I København har vi søsat en plan med syv punkter, som skal skabe plads til byens børn - og sikre, at forældre kan vende tilbage til arbejde. I dag åbner over 90 pct. af daginstitutioner i byen.

Onsdag 22. april:

I dag åbner de sidste daginstitutioner i København. Jeg besøger Børnebyen Vandværket i Studiestrædet, hvor jeg taler med de ansatte om den nye "hverdag", de er vendt tilbage til.

De er stadig udfordrede af myndighedernes krav til plads, afstand og hygiejne. Medarbejdere over hele byen knokler for at skabe plads til børnene.


Overborgmesteren besøgte 22. april Børnebyen Vandværket i Studiestræde. (Foto: Overborgmesterens sekretariat)

Søndag 26. april:

Jeg er ude at samle skrald på Nørrebro med miljøminister Lea Wermelin, formand for DSU Frederik Vad Nielsen og medlemmer af Borgerrepræsentationen Jonas Bjørn Jensen og Laura Rosenvinge - med afstand naturligvis. Stærkt initiativ af de unge fra DSU. Der bliver desværre efterladt for meget skrald i byens gader og grønne åndehuller, når mange nyder det dejlige vejr udenfor. Byen trænger til en forårsrengøring.

Det er en hektisk weekend, hvor der også indføres opholdsforbud. Politiet har bedt Københavns Kommune om bistand til at lukke Havneparken på Islands Brygge af for ophold. Forvaltningen har løbende været i dialog med politiet og kommunen hjælper med tydelig skiltning og afmærkning. Det ærgrer mig, at politiet har været nødt til at hive bødeblokken frem.

Hold dig opdateret med Kommunefokus

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Tidligere forvaltningschef dømt for at modtage bestikkelse

Kommune meldt til politiet for databrud

Her er Alternativet fortid i byrådet

Slut med at veje skolebørn i Kolding

Havneudvidelse til 45 millioner går videre med fem kandidater

Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Nyhedsbrev

1

Mindst fem virksomheder kan behandle københavnsk bioaffald

En stribe danske virksomheder melder sig klar til at modtage og behandle bioaffald fra Københavns Kommune. Kommunerne må begynde se ud over egen næsetip, siger DI.

Læs avisen online

Læs seneste

Avisarkiv

Bliv abonnent

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Hørsholm-entreprenør ombygger gammel landsbyskole til børnehave

Plus

Sådan skal 2.500 beboere smides ud af Vollsmose

Plus

Enorm ghettoafvikling godkendt: 1.000 boliger skal rives ned

Om 10 år skal Danmarks største ghetto være forvandlet til et attraktivt og mindre belastet boligområde. Realiseringsplanen for de gennemgribende forandringer er netop godkendt

Kommuner får 8,9 milliarder kroner til ekstra coronaudgifter

Kommunerne har blandt andet haft udgifter til værnemidler og ekstra rengøring i forbindelse med virusudbrud

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Rejsegilde i hjertet af Hovedstadens Letbane

Kommuner landet rundt vil skrive klimahistorie

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Kommuner går ind i kampen mod energispild

Kommune gav 458.000 kroner for analyse: Afsluttet med mundtligt oplæg

MTH, KPC og Hoffmann i kamp om stor statslig rammeaftale

DF har fundet spids- og muligvis borgmesterkandidat i Tønder

Fredericia vil ikke modtage slam: - Kolding Kommune må finde et alternativ

Pris på digeprojekt eksploderet - beboere skal punge ud

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Coronakrisen får byråd til at afsætte millionbeløb til jobcenter

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Se kortet: Her fanger fotovognene flest fartglade danskere

Intern splittelse: Endnu en Venstre-politiker vil ikke stille op i Tønder

Kommune fyrer kommunaldirektør efter millionunderskud

Storkommuner: En fjerdedel af alle nye bybusser skal være grønne i 2021

Se alle Medlemmernes egne nyheder

3D-felt øger opmærksomheden på fodgængere

Data på 60 sekunder

Hvilke prioriteter har du som offentlig Bygherre?

Sikkerhed ved vejarbejder

Kæmpeordre på 20-mands moduler til Nyt OUH

Ajos' krav til leverandør: Giv os svanemærkede pavilloner

Nyt skoleår – nye tider

Ny miljøvenlig kogebil til vejstribeudlægning

Bæredygtig udvikling skaber øget trafiksikkerhed

Ajos' succes med semimobilkraner fortsætter

Hvad har en elevatorvirksomhed med cyklernes dag at gøre?

Langtidsholdbare vejstriber øger bilisternes reaktionstid

Pavillonbyggerier løser uforudsete pladsbehov for lægeklinik

Har jeres pladsbehov ændret sig?

Transport med tog giver 99 % mindre CO2

Pladsmangel? Hurtig og effektiv løsning med modulsystem

Har jeres pladsbehov ændret sig?

Mens Aalborgenserne stadig sov

Ajos opgraderer sin salgsafdeling for skure

Ajos' pavillonafdeling skaber moderne børneinstitution

Ny serviceleder til Ajos' pavilloner

Pladsmangel? Hurtig og effektiv løsning med modulsystem

Advisor, Henry Høitbjerg fylder 70 år.

Midlertidige omsorgsboliger i moduler

Behov for mere plads i daginstitutionen?

Send til en kollega

0.329