23948sdkhjf

Se listen: Så mange penge har din kommune på kistebunden

Der er samlet blevet lagt flere penge til i landets kommuner i de første tre måneder af 2020.

Læs også: Hårdt trængte danske øer får corona-hjælp: Skal bedre likviditet her og nu

Det viser Kommunefokus’ beregninger baseret på Social- og Indenrigsministeriets nyeste opgørelse over kommunernes likviditet.

Fra en samlet kassebeholdning i fjerde kvartal 2019 på 44,8 mia. kr., steg opsparingen til 46,3 mia. kr. i første kvartal 2020.

Målt per borger er den gennemsnitlige kommunes likviditet dermed steget fra 7.716 kr. i 2020 til 7.951 kr. i 2020, viser tallene.

De nye tal for første kvartal byder dog også på flere omrokeringer i ranglisten over kommuner med størst og mindst likviditet per indbygger. Nogle kommuner har spædet til, andre har brugt af kassen.

SE LISTEN NEDERST I ARTIKLEN

Københavns Kommune og Tårnby Kommune bytter således plads, og København indtager i år pladsen som den mest likvide kommune med 21.355 kr. per indbygger. Tårnby, som i 2019 kronede største likviditet i hele landet per indbygger, rykker ned på andenpladsen med nu 20.672 kr. for hver indbygger.

Læs også: 17 kommuner får et plaster på coronasåret

Også i bunden er der byttet rundt.

Her præsenterer Fanø nu landets laveste kassebeholdning på 949 kr. per indbygger. 
Omvendt rykker Læsø Kommune opad på listen. Kommunen fremviste sidste år landets laveste likviditet med 1.038 kr. per indbygger. I årets første tre måneder lyder posten på 2.249 kr.

Der er ikke regler om, hvor stor likviditeten skal være i en kommune, men Social- og Indenrigsministeriet anbefaler, at likviditeten er på mindst 2.000 til 3.000 kr. per indbygger.

Dykker den til under 1.000 kr. per indbygger, vil en kommune blive kontaktet af Social- og Indenrigsministeriet med besked om at rette op på økonomien. Går likviditeten i minus, bliver kommunen sat under administration.

Det betyder, at kommunen skal indberette turnaround-planer til ministeriet og formentlig bliver nødt til at skrue sine budgetter sammen med hård hånd.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.157