23948sdkhjf

Roskilde som centrum for nyskabende selvbyggerboliger

En helt ny måde at bygge boliger i byen. 

Sådan lyder den korte beskrivelse af projektet "urbant selvbyg", som skal bane vejen for, at private på alternativ vis kan opføre deres drømmebolig i Roskilde i Musicon-bydelens tæt bebyggede bymiljø. 

Målet er at øge mangfoldigheden i arkitekturen med kreative og bæredygtige boliger, som samtidig styrker fællesskaberne og det lokale engagement. 

En genstart af den danske byggetradition 

"Urbant selvbyg" har netop modtaget 925.000 kroner i støtte fra Boliglaboratorium, som er et partnerskab mellem Statens Kunstfond og Realdania. 

Pengene skal gå til at udvikle en model, der gør det realistisk at udbyde kommunal jord til små private boligprojekter i tæt bebyggede områder. Boligerne kan enten opføres individuelt eller i kollektive byggegrupper. Boliglaboratorium modtog i alt 66 ansøgninger, og ud over urbant selvbyg på Musicon er seks andre projekter nu sluppet gennem nåleøjet.

Formålet med ordningen er at skabe rum for en genstart af den måde, vi i Danmark tænker, udformer og bygger boliger på. Statens Kunstfond og Realdania har den fælles ambition at højne den arkitektoniske kvalitet i boligbyggeriet og bidrage til et boligbyggeri, der i langt højere grad spejler samfundets udfordringer og de lokale forhold. 

– Jeg er glad for, at vi nu får mulighed for at undersøge fremtidige måder at bygge på. Det passer godt sammen med vores ambitiøse boligpolitik, der både har fokus på at sikre blandede boligområder og plads til alle, siger Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune.

Plads til 40 nye boliger

Hovedparten af Musicons jord er allerede solgt. Derfor disponeres et areal på cirka 4.000 kvm til op mod 40 boliger i form af rækkehuse eller etagebyggeri. Arealet ligger i Musicons sydvestlige del op mod klatreskoven, og boligerne skal enten opføres individuelt eller i et samarbejde mellem flere beboere. 

– På Musicon gør vi i forvejen mange ting anderledes, og vi er altid i tæt dialog med dem, vi sælger byggegrunde til. Derfor er vi godt på vej til at skabe en bydel med et mangfoldigt udbud af boliger og med store kvaliteter inden for arkitektur, bæredygtighed og fællesskaber, siger Andreas Høegh, leder af Roskilde Kommunes udviklingskontor i Musicon-bydelen.

Projektet gennemføres af Roskilde Kommune og en række samarbejdspartnere, blandt andre Tegnestuen Vandkunsten, Nordiq Group, tre forskere inden for bygningskultur og byudvikling, den antropologiske virksomhed Gemeinschaft og advokat Line Barfoed.

Hovedpersonerne - de kommende selvbyggere - bliver først koblet på senere i processen.

 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11