23948sdkhjf

A. Enggaard og PKA skal udvikle ikonisk fængsel

Det nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund ved København, som er kendt fra "Olsen Banden"-filmene, er blevet solgt og skal omdannes til en ny bydel med boliger.

Det er pensionskassen PKA, der sammen med den jyske entreprenørvirksomhed A. Enggaard har købt grunden på 160.000 kvadrater, der huser fængslet.

Læs også: Projekter med 499 boliger sat i gang simultant


Parterne har i regi af det fælles selskab PKAE indgået en købsaftale med statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, der overtog den store grund tilbage i 2016, hvor den sidste fange forlod matriklen.

Grunden skal primært bruges til at opføre boliger i en grøn bydel. Samtidig skal der bygges et bofællesskab for seniorer. Parterne håber også at kunne bygge institutioner som børnehaver og vuggestuer.

Egon Olsens fængsel

Vridsløselille Fængsel blev indviet i 1859, og den sidste fange forlod fængslet i 2016. De indsatte blev i stedet overdraget til Storstrøm Fængsel på Falster.

Frem til 2018 blev fængslet desuden brugt som institution for frihedsberøvede asylansøgere.
Fængslet er kendt fra de danske kriminalkomedier ”Olsen Banden”. Det gælder blandt andet den berømte port, hvor Egon Olsen gik ud af efter endt afsoning i ”Olsen Banden”, og Benny og Kjeld ventede med flag udenfor.

I virkeligheden er fængslet blandt andet kendt for en spektakulær flugtaktion 27. august 1995, hvor en gummiged bragede gennem fængselsmuren og lavede et 13 meter stort hul.

Efterfølgende flygtede 12 fanger - flere af dem var drabsmænd og narkohandlere. De fleste fik højst et par uger i friheden, inden de igen var bag tremmer. En enkelt nåede til udlandet, men blev også anholdt.

Det hele blev filmet, og episoden er Danmarks vel nok mest omtalte flugtaktion.

- For os er det lidt et ikonisk projekt, og det er super spændende, siger projektudviklingschef i A. Enggaard, Morten Løgsted, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hvad prisen har været på den store grund, vil partnerne ikke ud med, men Morten Løgsted fortæller, at projektet er i den tunge ende.

- Vi ejer selskaber PKAE ligeligt. Det er en stor opgave og en stor investering for alle parter, og det er noget, vi virkelig glæder os til, siger han.

Fængselsbygninger bevares
Bydelen kommer til at tage udgangspunkt i det område, som der nu skal bygges i.

Entreprenørfirmaet er blandt andet ved at afsøge mulighederne for, hvordan fængselsbygningerne kan transformeres ind i projektet.

- Vores tilgang er, at vi gerne vil bevare alt det, der giver mening at bevare, og som kan understøtte det at have en moderne bydel derude, siger Morten Løgsted.

Hvordan projektet konkret kommer til at udfolde sig, er dog endnu for tidligt at sige. Freja Ejendomme og Albertslund Kommune har igangsat en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag mellem fem arkitektteams, og entreprenøren skal derfor i dialog med alle interessenter om bevarelsen af bygningerne.

- Men store dele af det ikoniske byggeri indgår i vores udgangspunkt, siger Morten Løgsted.

Det gælder blandt andet den berømte port, som Egon Olsen gik ud af efter endt afsoning i "Olsen Banden", og hvor Benny og Kjeld ventede med flag udenfor.

- Den side af fængslet er jo ikonisk og historisk. Og vi er meget betaget af huset, arkitekturen og historien, som vi også er ydmyg omkring, siger Morten Løgsted, der heller ikke afviser, at flere af de gamle villaer, den omkransende port eller fængslets fløje vil bevares.

Første spadestik i 2022
Omdannelsen af Vridsløselille Fængsel bliver endnu et stort, fælles byudviklingsprojekt i rækken for A. Enggaard og PKA. Senest har parterne skudt gang i udviklingen af en ny bydel på den gamle slagterigrund i Odense, mens samarbejdet også tæller nye bydele som Brokvarteret og Skejbyen i Aarhus samt dele af det nye godsbanekvarter i Aalborg.

Og projektet er et af de største projekter i Østdanmark for teamet, der altså primært har opereret i de største jyske byer tidligere.

- Albertslund gennemgår en rigtig positiv udvikling i de her år. Projektet har en god beliggenhed og en signatur, man kan arbejde videre på, siger Morten Løgsted.

Selvom aftalen mellem Freja ejendomme, PKA og A. Enggaard nu er på plads, vil der gå lidt tid, før det første spadestik kan tages.

Arkitektkonkurrencen er gået i gang, og medio september foregår der en samlet vurdering af projekterne.

- Vi ser frem til at se idéerne og visionerne samt indgå i den forestående dialog om udarbejdelsen af en masterplan, siger Morten Løgsted.

Hos A. Enggaard kan man ikke sætte en præcis dato for første spadestik, men entreprenørvirksomheden håber på at kunne komme i jorden i 2022.

- Vi skal have den rette masterplan, og den kan komme til nytår eller i juni næste år. Men vi glæder os til at komme i gang, og vi håber da på 2022, siger Morten Løgsted.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125