23948sdkhjf

Milliardudvikling af Taastrupgaard

Nedrivninger, nybyggeri, renovering og nye boligtyper. Planerne for boligområdet Taastrupgaard er store, og udviklingen, der ventes at have en samlet beløbsramme på 1,2 mia. kr., rykker nærmere. Det skriver KAB i en pressemeddelelse.

Læs også: Campus, flere hundrede boliger og en lynlås skal løfte belastet boligområde

Boligselskabet AKB, Taastrup og byrådet i Høje-Taastrup Kommune vedtog den 15. september at godkende et tillæg til udviklingsplanen for Taastrupgaard. 

Planen vil over de næste 10 år omdanne boligafdelingen til en kulturbydel, opdelt i mindre kvarterer og med flere nye boligtyper. Yderligere 107 boliger skal rives ned, og bydelen knyttes til Taastrup Hovedgade gennem et nyt kulturstrøg. 

Beboerne selv vedtog i 2016 at rive de første 188 boliger ned. Nu er de nye nedrivninger så en bunden opgave, da den såkaldte ghettolov fastslår, at der maksimalt må være 40 pct. almene familieboliger i de såkaldt hårde ghettoer i 2030.

Nedrivninger og nye boliger i Taastrupgaard

- Almene familieboliger i 2010: 917

- Beboervedtagne nedrivninger 2019-2020: 188

- Nedrivninger i forbindelse med ghettoloven 2023-2028: 107

- Sammenlægninger af boliger reducerer antallet med: 35

- Ommærkning til ungdomsboliger: 20

- Fremtidens Taastrupgaard – almene familieboliger 2030: 567

- Samlet antal boliger i 2030 (fortætninger m. ejerboliger-, ældreboliger mm.): 1403

Renoverer 567 lejligheder

- KAB har meddelt over 100 familier, at deres hjem vil forsvinde pga. ghettolovens krav om at reducere antallet af almene familieboliger. Det er en ubarmhjertig besked at få, men for beboerne i resten af boligerne – det absolutte flertal – er der gode nyheder, da boligselskabet med Landsbyggefonden i ryggen vil totalrenovere de 567 tilbageværende lejligheder, siger Claus Bjørton, kundechef i KAB, i pressemeddelelsen. 

Læs også: Kommune har valgt tegnestue til nyt rådhus-byggeri

De nye nedrivninger foregår ved at fjerne to hele blokke samt dele af andre blokke. Det giver mulighed for at skabe tagterrasser og boligblokke i forskellige skalaer. Det tiltag samt sammenlægninger af eksisterende boliger skaber nye, attraktive boligtyper som tagboliger, drive-in boliger med indgang fra egen carport og tilgængelighedsboliger, der kan matche fremtidens boligbehov. 

Høje-Taastrup Kommune og Boligselskabet AKB, Taastrup har desuden indgået en aftale om at opføre 40 ældreboliger. Boligerne opføres så de bryder med de mange ens blokke og understøtter et grønt og levende stiforløb på tværs af bebyggelsen. 

Sammen med Børnekulturhuset opdeler de Taastrupgaard i tre mindre kvarterer, der får hver sin identitet gennem materialevalg i de nye facader, pladsdannelser og beplantning. De eksisterende boligblokke knyttes sammen to og to i mindre gårdlaug, der vil styrke naboskabet. 

Umiddelbart øst for Taastrupgaard opføres et nyt bykvarter med 230 private boliger, der sammen med boligafdelingen vil danne et sammenhængende kulturkvarter med teater, billedskole, musikskole og et nyt børne- kulturhus. 

Investeringer for op mod 2 milliarder

Den samlede beløbsramme for udviklingen af Taastrupgaard forventes at være 1,2 mia. kr., der primært hentes i Landsbyggefonden og i Boligselskabet AKB, Taastrup. 

Derudover investeres der 600 mio. kr. i private boliger og 250 mio. kr. i Børnekulturhus. Det sidste sker via henholdsvis private og kommunale midler. 

Boligselskabet håber på, at en pilotblok kan iværksættes allerede i slutningen af 2021. Selve hovedprojektet forventes at løbe fra 2023 til 2027-28. 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094