23948sdkhjf

Corona forsinker supersygehus i Odense

Totalentreprenøren JV CMB/Itinera og Region Syddanmark har indgået en aftale om, at udsætte afleveringstidspunktet for Nyt OUH, det nye supersygehus i Odense, med op til fire måneder. Det betyder, at regionens indflytning på Nyt OUH bliver senere end planlagt.

Læs også: Regionen styrker mulighederne for COVID-test

Forklaringen er corona-krisen, som sætter sit aftryk på byggeriet af det nye universitetshospital, oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelese torsdag.

Den italienske totalentreprenør JV CMB/Itinera skal bygge langt størstedelen af det nye sygehus, og selve byggeriet har stået på i et års tid nu. 

På grund af corona-krisen har det i en periode hen over foråret og sommeren knebet for totalentreprenøren med at skaffe tilstrækkeligt mange håndværkere på byggepladsen. Ydermere har totalentreprenøren haft svært ved at indgå leverandørkontrakter på grund af usikkerheden generelt i Europa som følge af corona-krisen. Dette har også haft tidsmæssige konsekvenser for byggeprojektet, da der er sket tidsmæssige forskydninger af planlagte leverancer.  

Udover at forskellige byggeaktiviteter er blevet udskudt, har det også forsinket byggeriet, at de håndværkere, der har arbejdet på byggepladsen, har arbejdet i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes henstillinger og retningslinjer. 

Læs også: Håndværkere fortsætter på stort sygehus

Forsinkelse på op til fire måneder

Region Syddanmark hørte første gang fra totalentreprenøren om de tidsmæssige udfordringer i foråret 2020, og de to parter har siden været i tæt dialog om sagen. 

I forbindelse med corona-krisen har Folketinget vedtaget en midlertidig særlov, der blandt andet åbner op for, at offentlige bygherrer kan undlade at opkræve bod som følge af bygge-forsinkelser, når forsinkelserne skyldes corona-krisen.

Det er med udgangspunkt i denne særlov, at Region Syddanmark og JV CMB/Itinera nu har indgået en aftale om, at totalentreprenøren får udsat afleveringstidspunktet for Nyt OUH med op til fire måneder.

JV CMB/Itinera skulle efter planen have afleveret Nyt OUH til Region Syddanmark i slutningen af 2022. Nu kommer overdragelsen til at ske i det tidlige forår 2023.

Forsinkelsen på grund af corona sker uden omkostninger for Region Syddanmark. Dog vil der være afledte omkostninger relateret til forlængelse af Region Syddanmarks egen projektorganisation på Nyt OUH.

- Krisen har blandt andet gjort det vanskeligt at skaffe håndværkere nok på byggepladsen. Under de vanskelige betingelser synes jeg, det er rimeligt, at vi som offentlig bygherre udviser ordentlighed og professionalisme og anerkender de tidsmæssige konsekvenser, som corona har haft på byggeriet, siger formanden for Region Syddanmarks anlægs- og innovationsudvalg, Karsten Uno Petersen (S).

Yderligere forsinkelse i enkelt delprojektet

Den del af sygehuset, der blandt andet kommer til at huse strålebehandling, nuklearmedicinsk afdeling og apotek, bliver samlet set et halvt år forsinket. Dette skyldes primært ændrede, mere restriktive myndighedskrav, som betyder, at bygningen i endnu højere grad beskyttes mod radioaktiv stråling. Derfor bliver tidsplanen for dette delprojekt (DP08) yderligere forlænget med to måneder.

Ændringerne af bygningerne og den afledte forsinkelse vil indebære en merudgift i størrelsesordenen 25 mio. kr., som afholdes inden for projektets økonomiske ramme.

Regionen får nøglerne til i foråret 2023

Totalentreprenøren JV CMB/Itinera afleverer det nye universitetshospital til Region Syddanmark i foråret 2023. Derefter vil der gå en periode med forberedelse, før flytningen fra det nuværende universitetshospital til Nyt OUH kan finde sted. 

OUH går nu i gang med at finde ud af, hvordan forsinkelsen påvirker de forberedelser, der allerede nu er i gang rundt på sygehuset.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156