23948sdkhjf

Kommuner fejler i hver anden handicapsag

Når borgerne klager over kommunale afgørelser i handicapsager, bliver de oftere og oftere omgjort af Ankestyrelsen. Det viser tal fra styrelsen ifølge Jyllands-Posten.

I 46 pct. af alle voksenhandicapsager, som Ankestyrelsen sidste år behandlede, nåede styrelsen frem til, at den kommunale afgørelse skulle ændres eller afgøres på ny. Sagerne handler bl.a om tilskud og personlig assistance.

Til sammenligning var omgørelsesprocenten 21 i 2017 og 32 i 2018. Med andre ord blev godt hver femte afgørelse underkendt for tre år siden, mens det sidste år nærmede sig hver anden.

Udviklingen er "fuldstændig vild", mener John Klausen, professor i socialret ved Aalborg Universitet.

- Den er en utrolig god dokumentation for, at der er nogle voldsomme retssikkerhedsmæssige problemer på handicapområdet, siger han og understreger, at "der kan være mange, som ikke har ressourcerne til at klage, og som lever med en forkert afgørelse".

Desuden påpeger han et mørketal, for når en borger klager over en afgørelse, skal kommunen behandle sagen igen, og kun hvis kommunen fastholder afgørelsen i to omgange, går klagen videre til Ankestyrelsen.

Antallet af omgjorte sager er vokset, samtidig med at mange kommuner har haft fokus på at finde besparelser på handicapområdet – eksempelvis har en række kommuner hyret konsulenter, som er blevet betalt for at skære i handicapudgifterne.

Den stigende omgørelsesprocent "kan ingen være tilfredse med", erkender kommunerne.

- Vi skal kigge indad og se på, hvordan vi kan forbedre sagsbehandlingen for alle borgere, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V), medlem af KL’s Socialudvalg.

- Vi sidder med en meget kompleks lovgivning med mange faglige skøn og individuelle vurderinger, som gør, at der efterfølgende kan stilles spørgsmål ved afgørelserne, siger hun og efterlyser "en mere enkel lovgivning".

Social- og indenrigsminister Astrid Krag "vil gerne lytte til kommunernes forslag om forenklinger":

- Men kommunerne kan ikke bruge kompleksiteten som undskyldning for ikke at levere en ordentlig og grundig sagsbehandling inden for lovens rammer, siger hun, der mener, at kommunerne træffer "alt for mange forkerte afgørelser".

- Det må ikke være en kamp at få den rigtige hjælp. Jeg vil opfordre de enkelte kommuner til at lægge en plan for en bedre sagsbehandling, siger hun.

Ankestyrelsen afgjorde sidste år 1.121 sager på voksenhandicapområdet.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094