23948sdkhjf

Odense-forstad vinder Byplanprisen 2020

Faaborg-Midtfyn vinder Byplanprisen 2020 for planlægningen af Fremtidens Forstad Årslev. Det er netop offentliggjort. 

Kommunen har vist vejen ved at udvikle strategierne i fællesskab med borgerne og ved at afsætte 150 millioner til investeringer i området. Det er byudvikling i en skala, der kunne være en storby værdig, som nu udspiller sig på en langt mindre scene i provinsen. 

Sådan lyder det blandt andet i begrundelsen fra Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening, der står bag Byplanprisen. 

– Jeg er hamrende stolt af den energi, der har båret det her projekt. Det fællesskab og det samarbejde, vi har oplevet med Årslev-borgerne, er helt unikt. Og det er en del af forklaringen på, at vi nu står med den her pris, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager, i en pressemeddelelse. 

Forfalden fabrik blev afsæt til bæredygtig forstad

I 2015 købte Faaborg-Midtfyn Kommune en nedlagt og forfalden fabrik midt i byen. Kommunen undlod at rive den ned og gav i stedet nøglerne til byens blot 4.000 borgere, der med kommunens opbakning skabte et aktivt og socialt rummeligt hus kaldet Polymeren. Siden blev dét det direkte afsæt for den videre udvikling af byen. 

– Det er ret unikt, og det giver en helt særlig styrke til et byudviklingsprojekt som Fremtidens Forstad Årslev, at der er et solidt fundament, som borgerne har bygget sammen med kommunen, siger kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune, Helle Vibeke Carstensen. 

Ambitionerne for Årslev er store og bygger på to ben. Dels skal der skabes en ny bæredygtig bydel midt i landskabet ved Vindinge å, og dels skal der udvikles en sammenhængende bymidte, der bygges op af fællesskaber. 

Ambitionen er, at 1.200 nye borgere skal flytte til Årslev, og udbuddet af de første byggegrunde er i gang nu. Kommunalbestyrelsen har desuden besluttet, at alle fremtidige bygninger i det centrale byområde skal bygges med DGNB-certificering på minimum guld-niveau. Og kommunen certificerer også byområdet på guld-niveau. 

To visionære vinderbud på Fremtidens Forstad Årslev

Den klare vision og byens stærke DNA dannede i 2018 afsæt for to arkitektkonkurrencer som blev vundet af henholdsvis: 

Tegnestuen Vandkunsten og underrådgiverne Bactocon, Raw Mobility og Dem & Esbensen med deres overbevisende bud på ”Fremtidens Forstad – Boliger i landskabet”. Holdet har med afsæt i det fynske herregårdslandskab fået placeret tre harmoniske bebyggelsesklynger, hvor de fleste boliger får udsigt til landskabet samtidig med, at klyngerne er placeret, så den eksisterende by har udsyn og nem adgang til landskabet. 

Holscher Nordberg Architects og Sted har med deres vision ”En samlende bymidte” på en særlig måde forstået at lade sig inspirere af Polymeren og fabriksmotivet og skabe en samlende og fleksibel bymidte med en fælles plads kaldet Platformen, hvor borgerne skaber indholdet – ligesom vi kender det for Polymeren.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109