23948sdkhjf

Prisværdige grønne kupler og cykelparkering

Karen Blixens Plads ved Søndre Campus på Amager er dette års vinder af Building Awards’ Klimaprisen, i samarbejde med GSV Materieludlejning A/S.

Og den går til et sted i hovedstadsområdet, der ikke kan sammenlignes med noget andet.

Pladsen er så simpel og organiseret, at man på et sekund har forstået det hele: der er mulighed for ophold ovenover og rundt om de store kupler på pladsen, der skjuler cykelparkering. Og der er gennemtænkte gangforløb og masser af grønt at kigge på.

Klimaprisen
Klimaprisen går til den virksomhed, som på innovative eller bæredygtige måde er med til at sikre Danmark mod begyndende og fremtidige klimaforandringer.
Virksomheden eller organisationen, der blev indstillet, er et forbillede for branchen og har sat en ny dagsorden med de fremtidige klimaudfordringer som fokuseret indsatsområde.

Finalister i kategorien Klimaprisen var:
- Bygningsstyrelsen - Karen Blixens Plads (vinder)
- 1:1 Landskab Aps - Scandiagade
- Milwaukee - MX Fuel

Og ikke mindst er et fladt og forblæst område i projekt- og byggeperioden fra 2014-19 blevet forvandlet til et klimarobust og grønt indbydende areal, hvor der for hvert et skridt man tager dukker nye former dukker frem.

Stor som Rådhuspladsen
Og med variationen i ’landskabet’ er det nok de færreste, der mærker, at de reelt bevæger sig rundt på et areal, der er lige så stort som Rådhuspladsen.

Lasse Bang, som er projektleder i Bygningsstyrelsen og uddannet civilingeniør, er glad for prisen:

- Det er superdejligt, at vi har fået prisen og skønt at få bekræftet, at nogen sætter pris på det arbejde, vi gennem mange år har udført, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Udfordrende projekt
Han kalder det et både sjovt og udfordrende projekt, der har krævet meget af alle medvirkende.

- Alle har ydet det optimale, og kvalitet har været i højsædet. Jeg kom på i 2016, efter at arkitekterne Cobe havde vundet konkurrencen i 2014, fortæller han.

Der var byggestart i juli 2017 og afleveringen fandt sted i juli 2019.

- Fællesnævnere var ønsket fra alle sider om en høj standard i materialer og byggeri. Jeg vil kalde det en nyskabelse, at vi har arbejdet med kupler på 36 meter i diameter. Det var der ikke referencer for. Derfor krævede det mange timer i både designproces og med støbning, så de fik det rette udtryk. Dertil kom, at der blev lagt armeringsjern om vinteren, hvorefter der kom sne med følgende rustudtræk, der skulle renses, inden vi kunne komme videre, siger Lasse Bang.

Bløde overgange
At pladsen var nomineret til Klimaprisen var indlysende:

Ud over at integrere naturen med designet af pladsen og sørge for en blød overgang til Fælleden ved siden af, sørger de naturbaserede elementer også for, at overskydende vand kan ledes væk.

De medvirkende

Bygherre : Bygningsstyrelsen
Bruger : Københavns Universitet
Totalrådgiver : EKJ Rådgivende Ingeniører A/S og CN3 A/S
Arkitekt : Cobe
Entreprenør : M. J. Eriksson A/S og NCC Danmark A/S
Finansiering : A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal

Ved at forsinke regnvandet i forsænkninger udnytter man vandets rekreative værdi og skaber en række mindre såkaldte vådbiotoper.

- Det er jo også afgørende at vi med dette projekt kan bidrage til større biodiversitet, og samtidigt aflaster kanalen ved kraftig regn. Vi kan jo alle huske, hvordan Lyngbyvejen så ud efter de store skybrud i 2010 og 2011, siger Lasse Bang.

Metodefrihed
Han tilføjer, at det var disse vejrhændelser, der blandt andet gav inspirationen til at designe pladsen, som den er i dag.

Med sine 22.000 kvm er Karen Blixens Plads en af de største nye offentlige pladser i København.

- Det er jo i samme størrelsesorden som Rådhuspladsen, og der var heldigvis metodefrihed hos entreprenøren til, hvordan man ville støbe. Det endte med en stor forskallingsløsning, der både gav sikkerhed for tid og pris. Det havde NCC styr på, siger Lasse Bang.

Hobbit-bolig
Resultatet er blevet et så enkelt design, at anmeldere både nævnte Hobbitter og Teletubbies, da pladsen blev indviet i sommeren 2019. Det var ikke ment negativt.

"Tværtimod siger det noget om, hvor godt det er lykkedes med at omdanne et gigantisk og kantet areal til noget organisk og venligt uden at gå amok i virkemidler", lød det blandt andet fra arkitekterne Cobe ved indvielsen.

Der er indtryk nok til hverdag med de mange tusinde mennesker, der studerer og arbejder på Søndre Campus. Med dem følger i øvrigt et potentielt københavner-kaos af tusindvis af cykler alle vegne.

- Derfor har det også været vigtigt for os at skabe et sted hvor sjælen kan få lidt ro. Derfor er der plantet med den samme græsart, enggræs, som vi også kender fra Amager Fælled, siger Lasse Bang.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093