23948sdkhjf

Affaldsselskab om opdeling i 10 fraktioner: Det bliver dyrere end 55 kroner

Det er urealistisk, at forbrugerne ikke kommer til at betale mere end 55 kroner om året for den kommende affaldsordning.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra affaldsselskabet AFLD. I juni indgik et bredt politisk flertal en aftale, der betyder, at affaldet fremover skal sorteres i 10 forskellige fraktioner. De nye skraldespande måtte ikke koste mere end 55 kroner om året for forbrugerne.

- Kombinationen af mere sortering og faldende priser på det, vi udsorterer, gør, at borgerne kommer til at opleve en stigning i deres affaldsgebyr, siger Preben Friis-Hauge, formand i affaldsselskabet AFLD.

- Derfor er vi meget kede af, at Miljøministeren har sagt, at sortering i 10 fraktioner kun kommer til at koste 55 kr. mere pr. husstand pr. år. Det billede er helt urealistisk.

AFDL er ejet af kommunerne Ringkøbing-Skjern, Herning, Varde, Billund, Hedensted og Ikast-brande.

Alene det at indføre en ny spand til genanvendeligt affald og tømme den koster omkring 500 kr. om året, ifølge selskabet. Hvis en kommune går fra kun at indsamle restaffald til at indsamle de 10 fraktioner, kommer det altså til at koste mere end 500 kr. at leve op til Folketingets og EU’s mål om sortering i 10 fraktioner ved husstanden.

Ubalance mellem udbud og efterspørgsel

ADFL meddeler også, at verdensmarkedet for genanvendeligt affald er presset. Det er det blandt andet på grund af det øgede fokus på sortering.

Prisen på det indsamlede papir er ifølge selskabet faldet 36 % siden april sidste år. Prisen på jern, der normalt er en efterspurgt ressource, er ligeledes faldet med 35 % siden januar sidste år, og de faldende priser påvirker prisen hos borgerne.

Preben Friis-Hauge fortæller, at der er flere og flere borgere, som gerne vil sortere mere for at beholde ressourcerne i et kredsløb.

- Vi må håbe, at markedet og forbrugerne følger med, så det på sigt kommer til at betale sig at genbruge råvarerne, siger han.

- Det er disse cirkulære kredsløb, der skal op at køre, for at der på sigt bliver en god økonomi i at sortere.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078