23948sdkhjf

Se kortet: Antal tilmeldte ledige falder i 91 kommuner

Den delvise nedlukning i landet kostede tusinder af arbejdspladser, men nu er antallet af tilmeldte ledige langsomt, men sikkert på vej ned igen.

Hen over 70 dage fra begyndelsen af august til midt-oktober er antal ledighedstilmeldte ved jobnet.dk faldet med 23.479 - en nedgang på 13,2 pct. Det viser beregninger, Kommunefokus har lavet på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriets jobindsats.dk

Tallene er ikke sæsonkorrigerede, og de ikke tager højde for fultids- eller deltidsledige. Men de kan bruges som en indikator for, hvor ledigheden bevæger sig hen.

Lige nu peger det nedad, og 91 kommuner kan bryste sig af at bidrage til den nedadgående kurve.

Med en nedgang på 25 pct. i antal tilmeldte ledige indtager Skive Kommune toppen med størst relativ forbedring. Dermed korrigeres stort set for den stigning i ledigheden, som indtraf mellem marts og august. Kommunen har nu 5 pct. flere tilmeldte ledige end 9. marts, umiddelbart før krisen.

Skive Kommune markerede sig også inden krisen med sin lave ledighed. Samtidig er andelen af langtidsledige i Skive med 9 pct. på et meget lavt niveau. Kun Læsø har et lavere tal.

På andenpladsen er Aarhus Kommune med en 22 procents nedgang til nu 11.971 ledige. Det er dog sket på et bagtæppe af markant flere afskedigelser end i Skive. Aarhus har derfor stadig 23,9 pct. flere tilmeldte ledige end pr. 9. marts.

I den anden ende af skalaen blinker tallet i seks kommuner rødt. I nogle mere end andre. Èn kommune, Langeland, har ikke set nogen udvikling i perioden i tilmeldte ledige. Det ligger stadig på 336. 

Ikke overraskende er tilmeldingstallet fortsat med at stige i Tårnby og Dragør. Det er sket med henholdsvis 2 og 5 pct. siden starten af august. Lufthavnskommunerne er særligt ramt af fyringer i danmarks største arbejdsplads, Københavns Lufthavn, som Kommunefokus flere gange har skrevet om.

Men de overhales af både Thisted og Ærø.

I Thisted er ledighedstallet steget med 8 pct. Samtidig er antallet af tilmeldte ledige nu 23,8 pct  højere end før krisen. Det skal samtidig ses i lyset af, at Thisted "normalt" vile have oplevet et fald på 22,3 pct. i antal tilmeldte ledige siden marts til nu. Normalbilledet opgør Beskæftigelsesministeriet som gennemsnitstallet fra 2015-19 i den pågældende periode.

På Ærø har hele 31 pct. flere meldt sig ledige siden sensommeren. Men med et tal på nu kun 134 tilmeldte ledige giver små ændringer dog store relative udsving, og øen vil også i helt normale og coronafri år se en nedgang netop nu, blandt andet fordi turistsæson afløses af efterår.  

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.188