23948sdkhjf

Flere penge til velfærdsbyggeri i kommunerne

Nu åbner anden og sidste ansøgningsrunde til Realdanias pulje på i alt 25 mio. kroner, som skal bidrage til at øge bæredygtigheden i kommunale byggeprojekter i hele landet.

Der er allerede sat navn på de første 11 kommuner, som med støtte fra Realdania, kan skrue op for de bæredygtige løsninger, når der skal bygges nye boliger for borgere med særlige behov, etableres nyt medborger- og sundhedshus, og når der skal vælges materialer til byens nye mole.

Ambitionen er at fremme, at de mange nye byggerier bliver gennemført med mindst mulig drivhusgasudledning og ressourceforbrug.

- Kommunerne er samlet set landets største bygningsejer, og med et suspenderet anlægsloft på baggrund af coronakrisen, sætter de nu en masse nye bygge- og renoveringsprojekter i søen. Med denne pulje vil vi gerne bidrage til, at det store bygge-boom også kan blive et bæredygtigheds-boom - forstået på den måde, at byggerierne gennemføres med al den nye viden, der for eksempel er om bæredygtige materialer og genanvendelighed, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Midlerne fra puljen skal hjælpe kommunerne med at indhente målrettet rådgivning om, hvordan de kan styrke den klimamæssig bæredygtighed i konkrete byggeprojekter.

Grønne viden skal bredes ud
- De 11 kommuner, vi har støttet i første runde, sidder nu sammen med professionelle rådgivere og bliver klogere på muligheden for at genbruge materialer, bruge nye bæredygtige byggematerialer og energioptimere driften af den bygning, der skal opføres. Den mulighed vil vi gerne give endnu flere kommuner, der står overfor et kommende byggeprojekt, siger Nina Kovsted Helk.

- Vi når ikke at få alle 98 kommuner med i denne pulje, men forhåbentlig kan vi bidrage til, at al den grønne viden, der nu bliver opbygget i flere kommuners ejendomsafdelinger, også når ud og giver værdi i resten af landet, tilføjer hun.

Ud over økonomisk støtte til målrettet rådgivning er udgangspunktet, at kommunerne efterfølgende får midler fra puljen til rent faktisk at realisere de bæredygtighedstiltag, som de med hjælp fra rådgiverne har udpeget.

Skarpe prioriteringer
Puljen til klimamæssig bæredygtighed i kommunale byggeprojekter er en del af Realdanias ’Sammen om bæredygtigt byggeri’-indsats, som blev lanceret i foråret i forbindelse med Covid-19-krisen.

Målet er at give kommunerne lidt ekstra luft i anlægsbudgetterne til at prioritere grønne og bæredygtige valg og dermed større mulighed for at tænke byggeri og klimamål endnu mere sammen.

Nu åbner Realdania for en ny ansøgningsrunde med frist 16. november.

I udvælgelsen prioriterer Realdania blandt andet de projekter, der har den største potentielle effekt på reduktionen af drivhusgasser. Der er også særligt fokus på de projekter, hvor læringen fra bæredygtighedstiltagene har bedst mulighed for at blive udbredt og anvendt til andre byggeprojekter.

Derudover prioriteres byggeprojekter, som forbedrer rammerne for borgernes hverdag - herunder kultur- og fritidsfaciliteter og genbrugsstationer - samt velfærdsbyggeri. Det kan for eksempel være plejehjem eller ældrecentre, kommunale boliger for særligt udsatte grupper, skoler og institutioner.
Kaptain

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078