23948sdkhjf

Restriktioner i nordjyske kommuner ophæves

De fleste restriktioner i de syv nordjyske kommuner ophæves med virkning fra i dag. Flere lempelser følger i de kommende dage.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Lempelsen sker på baggrund af en anbefaling fra Indsatsgruppen for Covid-19-håndtering, som regeringen har valgt at følge.

Fri bevægelighed

Lempelserne gør, at virksomheder allerede fra i dag frit kan gøre brug af ansatte, selv om disse skal krydse kommunegrænser i Frederikshavn, Vesthimmerland, Jammerbugt, Thisted, Brønderslev, Hjørring og Læsø Kommuner.

Lempelserne omfatter ikke følgende undtagelser, som ændres i de kommende dage:

 • åbning af kollektiv trafik, som træder i kraft den 20. november
 • åbning af kultur- og fritidsliv, som træder i kraft den 20. november
 • muligheder for forsamlinger, som træder i kraft den 20. november
 • åbning af restauranter, barer mv., som træder i kraft den 20. november
 • For videregående uddannelser, dagtilbud, grundskoler, kost- og efterskoler samt for ungdoms- og voksenuddannelser ophæves de særlige tiltag i de syv kommuner fra mandag den 23. november

Baggrund: Derfor lempes restriktionerne

Det er nye smittedata og resultater fra sekventeringen af de positive prøver, der viser en faldende tendens af minkvarianter i Nordjylland, som får Indsatsgruppen for Covid-19-håndtering til at anbefale en lempelse af restriktionerne i de syv nordjyske kommuner.

Statens Serum Institut forventer at sekventere og analysere alle positive prøver fra de syv kommuner i Nordjylland i uge 48.

Selvom arbejdet med at sekventere alle positive prøver i Nordjylland fortsat pågår, er vurderingen fra Indsatsgruppen, at stikprøven giver tilstrækkelig dokumentation og sikkerhed for, at restriktionerne kan lempes.

Indsatsgruppen og sundhedsmyndighederne har i deres vurdering bl.a. lagt vægt på, at:

 • Der i de syv nordjyske kommuner fra 9.-15. november er fundet 79 smittede pr. 100.000, hvor tallet i ugen forinden var 94.
 • Der i de nordjyske kommuner er testet 73.228 fra 9.-15. november, hvor tallet ugen forinden var 38.219, svarende til næsten en fordobling.  
 • Resultater af sekventeringen i Region Nordjylland viser i uge 44 og 45, at henholdsvis 20% og 28% af alle sekventerede prøver var positive for minkvarianten, i forhold til 52% og 43% af prøverne i henholdsvis uge 42 og 43.
 • I ugerne 41-43 udgjorde minkvarianten i Region Nordjylland ca. halvdelen af de sekventerede prøver, med en faldende tendens i uge 44 og 45. I samme periode ses et fald i antal smittede farme i Region Nordjylland.
 • Der er ikke påvist yderligere tilfælde af minkvariant med cluster 5 siden den 15. september, hvorfor Statens Serums Institut vurderer, at denne variant med stor sandsynlighed er døet ud.
 • Alle mink i de syv kommuner er nu aflivet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078