23948sdkhjf

Assens deler kulturbyggeri op og indgår to aftaler

Vinderne af arkitektkonkurrencen om Assens nye multitek, et bibliotek og kulturelt mødested i byens gamle rådhus, samt en ny havneplads er fundet. 

Projektet bliver delt op i to delprojekter, hvor We Architecture, kommer til at stå for multiteket, og ByMunch by- og landskabsdesign vil stå for omdannelsen af havnepladsen. Det skriver Assens Kommune i en pressemeddelelse. 

 Den nye havneplads og multiteket er en helt central brik i byrådets vision for Fremtidens Assens. 

– Vi er landet på en løsning, som i høj grad vil give en sammenhængskraft mellem by og havn, og som vil kunne skabe liv og aktivitet i en helt anden skala, end området kan i dag. Vi skal skabe rammerne om et bibliotek, men som også er meget mere end det. Et multitek, der også bliver en attraktion i sig selv, og som kan være et kulturelt og levende samlingspunkt, siger Elmer Philipsen, formand for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur, i pressemeddelelsen.

Lige nu arbejder man på en lokalplan, der ventes at blive sendt i høring i februar. I den forbindelse vil der blive afholdt et borgermøde om forslaget.

Genbrugstræ på byens grønne midtbysplads

– Vi har arbejdet med at skabe en aktiv og levende havneplads, der i lige så høj grad manifesteres som en havnepark, forklarer Anita Munch Jensen, indehaver af ByMunch by- og landskabsdesign, i pressemeddelelsen, og tilføjer, at der samtidig skabes et byrum – en grøn midtbysplads - der ambitiøst prioriterer bæredygtige tiltag. 

Julie Schmidt-Nielsen, partner i We Architecture, hæfter sig ved at projektets nye trækonstruktioner af genbrugstræ kommer til at skabe pejlemærker, der formidler en ambitiøs tilgang til bæredygtighed. 

– Samtidigt kommer projektet til at være første skridt på vejen mod at få vendt havnen i Assens væk fra at være byens bagside, til at blive byens nye hjerterum med kulturattraktioner og gode opholdsmuligheder, siger hun. 

Sådan kommer det til at se ud

Havnepladsen anlægges som en grøn havnepark med stier og plads til udeservering, salgsboder, og opholdszoner. Der etableres desuden et Fyrtårn, som besøgende kan benytte som udkigstårn ud over havnen, og som er tiltænkt som et kommende vartegn for Assens. 

På nordfløjen i det tidligere rådhus udskiftes flere af de nuværende lukkede facader med åbne glasfacader, og der vil blive lavet en kulturhave, hvor der vil være små lommer til fordybelse, ro og ophold i atriumgården. 

Inde i selve Multiteket skal der blandt andet være bibliotek med en stor bogtrappe, som skaber sammenhæng i huset og er med til at sætte fokus på bøgernes magiske verden. På biblioteket vil der både være plads til opdagelse og fordybelse i litteraturens verden både for børn og voksne. Yderligere kommer der på førstesalen en multisal, som kan huse større events, samt de små daglige møder og ophold. 

På den anden side af sommerferien 2021, forventes det, at man kan begynde at se de første synlige forandringer omkring den sydlige del af havnen.

Tilpasset økonomien efter annullering

I 2020 gik Assens Kommune og Realdania sammen om et udbud efter totalrådgivning for at få de bedste ideer frem i lyset. Det endte med tre gode og kreative løsninger, som desværre alle lå over den økonomiske ramme, der var budgetteret med, hvilket gjorde, at udbuddet blev annulleret. 

Efter at have afsøgt markedet gennem udbuddet, har Assens Kommune arbejdet på at finde en tilpasset løsning, som levede op til kriterierne og visionerne inden for den økonomiske ramme. 

I udbuddet var det skitseforslaget fra We Architecture og ByMunch by- og landskabsdesign, der fik den højeste bedømmelsesscore. Nu er det lykkedes at tilpasse projektet, så det holder sig inden for den økonomiske ramme. 

I forhold til det oprindelige skitseforslag er projektet nu blevet delt op i to delprojekter, så der nu arbejdes videre med separate aftaler i forhold til multiteket og havnepladsen. Derudover bliver havnepladsen en anelse mindre, end forslaget i udbuddet oprindeligt foreskrev, hvilket også sikrer et passende areal til opmarchsplads for Baagøfærgen, samt vejadgang og parkering til boligerne nord for havnepladsen.

 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093