23948sdkhjf

11 kommuner har brudt loven: Handicappede og socialt udsatte får genoptaget deres sager

11 kommuner har brudt loven ved have hyret et konsulentfirma på resultatløn til at finde besparelser på det sociale område, herunder på handicapområdet og området for psykisk syge.

Det meddeler Ankestyrelsen i en udtalelse.

Derudover har to kommuner, som hyrede konsulenter til fast pris, ikke sikret sig ordentligt, at konsulenterne overholdt de regler, som kommunen selv skulle have overholdt.

Disse 11 kommuner har ifølge Ankestyrelsen handlet i strid med lovgivningen ved at bruge konsulentfirmaer, hyret på resultatløn, til at finde besparelser i konkrete sager på socialområdet:

Allerød, Favrskov, Hedensted, Hjørring, Holstebro,
Kerteminde, Nordfyn, Odsherred, Rebild, Silkeborg og Stevns.

Disse to kommuner har ikke i tilstrækkelig grad sikret sig, at konsulenter overholdt samme regler, som kommunens ageren er omfattet af:

Hjørring og Vesthimmerlands

Kommunerne har nu pligt til at genoptage de sager, hvor kommunerne har truffet afgørelse over for borgere, har Ankestyrelsen meddelt kommunerne.

Firmaer er økonomisk inhabile

Sagen tog sin begyndelse, da Altinget i begyndelsen af 2020 bragte flere artikler om, at 30 kommuner havde indledt samarbejde med konsulentfirmaer for at finde besparelser på socialområdet.

I sommer sendte Ankestyrelsen en generel udtalelse til samtlige kommuner, om at private konsulenter, der udfører opgaver for kommunerne på socialområdet, skal overholde de samme regler, som kommunerne skal overholde, hvis de selv udfører opgaven. Og videre, at det er ulovligt at anvende dem til at finde besparelser, hvor aflønningen sker efter ”no-cure-no-pay”-princippet, altså hvor lønnen er afhængig af, hvorvidt konsulenterne finder besparelser i de konkrete sager.

Konsulenterne er nemlig inhabile, når de har en økonomisk interesse i at nå til et bestemt resultat, lød det fra Ankestyrelsen, som igangsatte en undersøgelse af alle de 30 kommuner.

Ankestyrelsen vil meddele resultatet af undersøgelsen til alle 98 kommuner, alle fem regioner samt til Kommunernes Landsforening (KL).

Sådan må man bruge konsulenter

Ankestyrelsen oplister i sin udtalelse en række krav, som kommuner er omfattet af i deres brug af konsulenter. Kommuner kan altså hyre konsulenter til eksempelvis at finde besparelser, hvis man opfylder følgende:

Konsulentfirmaet skal have den nødvendige faglige ekspertise, og der må ikke være interessekonflikter. Offentligretlige regler og grundsætninger skal overholdes, og herunder må konsulenterne ikke være økonomisk inhabile. Desuden skal kommune foretage sin egen kvalitetssikring og selvstændige vurdering af sagerne. Endelig skal der være sikkerhed for, at der ikke i realiteten er delegeret afgørelseskompetence.

Videre må kommuner gerne hyre konsulenter på resultatløn, hvor lønnen er afhængig af, om der findes besparelser. Men det må ikke ske i forhold til afgørelser i "sager om ydelser til konkrete borgere på det sociale område," skriver Ankestyrelsen, da det gør konsulenterne økonomisk inhabile i de konkrete afgørelsessager.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125