23948sdkhjf

Esbjerg-borgmester glæder sig til Europas største Power-to-X-anlæg

Fondsforvalteren Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, har netop offentliggjort planer om at bygge et Power-to-X-anlæg til 7,5 mia. kr. i Esbjerg. 

Samarbejdspartnere i projektet tæller blandt andre Arla og A. P. Møller - Mærsk, og anlægget skal både levere CO2-fri ammoniak til landbruget og søfartindustrien samt bidrage med overskudsvarme til en del af Esbjergs borgere.

For Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen, er det helt naturligt, at anlægget kommer til Esbjerg.

- De seneste ti år har vi været Europas og verdens center for udskibning af vindmøller. Nu påbegynder vi en ny æra, hvor Esbjerg i bredere forstand bliver centrum for grøn energi i hele Nordsø-området, hvilket styrker Esbjergs position som byen, hvor den grønne omstilling har højeste prioritet, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune (V).

Stærk geografisk placering

Samtidig forventer Jesper Frost Rasmussen også, at regionen som helhed vil nyde godt af tiltaget. Den geografiske placering tæt på de mange vindmøller på Vestkysten vil styrke mulighederne fremadrettet.

- Med de yderligere planer der er for udbygning af havvind, såsom Energiøen her på Vestkysten, vil vi nok se flere tiltag i mindre målestok. Det betyder vækst og beskæftigelse for hele vores område – og det placerer Danmark solidt på det globale bæredygtigheds-verdenskort, siger han.

Power-to-X-anlægget forventes at stå færdigt i 2026 og omfatter en elektrolysator på 1GW. Samlet set forventes anlægget at kunne reducere CO2-udledningen med op til 1,5 millioner tons årligt – eller hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.328