23948sdkhjf

Vil lave Limfjordsforbindelse og motorveje: Nu præsenterer regeringen sit infrastruktur-udspil

Halvandet år er gået og adskillige parter i såvel byggeriet som på Borgen har sunget klagesang over, at regeringen ikke har sat gang i forhandlinger om de næste 10 års infrastruktur noget før.

Men torsdag middag ser bønnerne ud til at blive indfriet, når regeringen vil præsentere sit udspil til de næste 10 års infrastruktur på et pressemøde hos Novo Nordisk i Kalundborg, oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Til stede vil være finansminister Nicolai Wammen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad.

Licitationen - Byggeriets Dagblad vil følge pressemødet i løbet af torsdag.

En 3. Limfjordsforbindelse

Det er endnu småt fra regeringen selv med konkret indhold fra udspillet, og det stadig uvist, hvor stor en investeringsramme, partierne kommer til at forhandle ud fra.

Men ifølge Tv2, som har fået indblik i en del, men ikke hele udspillet, vil der være konkrete motorvejs- og tunnelprojekter på ønskekelisten.

En gennemgang af af de projekter, Tv2 oplister, viser, at der er tale om projekter, som Socialdemokratiet også oplistede i sin plan fra 2019. Det var således ventet, at de igen ville blive kørt i stilling:

Blandt de dyreste projekter på listen er eksempelvis en 3. Limfjordsforbindelse til lige omkring 3 mia. kr., forlængelse af Kalundborgmotorvejen til knap 2 mia. kr. og en udbygning af af E45 Aarhus S - Aarhus N til 1,7 mia. kr.

Ifølge Avisen Danmark vil regeringen desuden afsætte 6,5 mia. kr., målrettet en pulje til mindre trafikprojekter:

Det er eksempelvis rundkørsler, omfartsveje, motorvejstilkørsler og overhalingsspor på landeveje, som skal sikre bredere fremkommelighed.

Over for Kommunefokus' søstermedie Licitationen har transportminister Benny Engelbrecht allerede anført, at han også ønsker, at el-ladeinfrastruktur skal indgå i forhandlingerne.  

Længe undervejs

I 2019, da Socialdemokratiet præsenterede sin plan for de næste 10 års infrastruktur var det med investeringsramme på 70 mia. kr.

Den daværende VLAK-regering samt DF præsenterede nogle måneder efter sin egen infrastrukturplan med investeringer for 110 mia. kr.

Den plan såvel som Socialdemokratiets egen blev kastet til side ved regeringsskiftet, da transportminister Benny Engelbrecht ønskede at starte med "et blankt papir".

Siden er forhandlingerne udskudt adskillige gange, som Liciationen har beskrevet indgående det seneste år.

Senest ønskede transportminister Benny Engelbrecht, at en folketingshøring om Eldrup-rapporten skulle overstås først. Høringen løb af stablen onsdag, viser Transportudvalgets mødekalender, og herfra skulle der hentes input til el-ladeinfrastruktur, der som skrevet ventes at indgå i udspillet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141