23948sdkhjf

Kommune har ansat koordinator til ældre: "Ensomhed har alvorlige konsekvenser"

En hverdag uden eller med sparsom menneskelig kontakt.

Det er virkeligheden for titusindvis af ældre mennesker i Danmark. Mange ældre har nemlig svært ved at tage hul på nye sociale fællesskaber og møde nye mennesker. De er ensomme.

- Det er ikke til at bære, at ældre mennesker lever et ensomt liv. Vi ved, at ensomhed har alvorlige konsekvenser for livsglæde og sundhed. Derfor har vi ansat en særlig koordinator, som står klar til at hjælpe dem med at turde tage springet ind i nye sociale fællesskaber og få en rigere tilværelse, siger Jan Thorbøll Andersen, der er formand for kommunens Udvalg for Sundhed og Omsorg.

Ifølge Ældre Sagen føler godt og vel 55.000 danskere over 65 år sig ensomme. 
Fjordkommunen har netop ansat en såkaldt fællesskabskoordinator, som skal komme problemet til livs ved at hjælpe de ældre med at blive en del af de mange positive sociale fællesskaber, som er i Mariagerfjord Kommune. 

Christina giver hjælpende hånd

Den nye fællesskabskoordinator hedder Christina Hagelund Berthelsen. Hun glæder sig til at modtage opkald og skabe kontakt til kommunens ensomme ældre. 

- Der er utrolig mange årsager til ensomhed, men ingen skal være ensomme, hvis det står til mig. Når jeg møder den ældre, taler vi om livssituation, hverdag og udfordringer, sådan at jeg kan finde tilbud, som passer til ønsker og behov. Samtalen hjælper mig også med at forstå ensomheden hos den enkelte, og derfor kan jeg nemmere give et lille skub i den rigtige retning, siger fællesskabskoordinatoren.

Man kan blive syg af at være ensom, men ensomhed kan også være et udtryk for sygdom. Nogle mennesker lever med depression, angst eller andre udfordringer, men det tager Christina Hagelund Berthelsen højde for, når hun hjælper med at finde tilbud.

- Det er vigtigt at huske på, at alle har noget at tilbyde fællesskabet. Måske er det længe siden, man har været social eller følt fællesskab, selvom man faktisk er sammen med andre. Derfor hjælper jeg også med at finde eller genfinde styrker, som man kan få i spil i mødet med andre mennesker. Jeg vil gerne inspirere og vejlede, sådan at de ældre får mod på at deltage i fællesskabet på egen hånd, slutter fællesskabskoordinator Christina Hagelund Berthelsen, som har været med til at søsætte tilbuddet 'På vej til fællesskab'.

Især livsændringer som nedsat hørelse, at flytte, sygdom eller at miste en nærtstående kan resultere i ensomhed. Langvarig ensomhed er farlig for vores mentale og fysiske sundhed og øger risikoen for alvorlige sygdomme og dødelighed. Derfor er det vigtigt at tage ensomhed alvorligt og handle på den.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.172