23948sdkhjf

Sundhedsstyrelsen trækker AstraZeneca ud af vaccinationsprogrammet

Sundhedsmyndighederne har besluttet, at AstraZeneca trækkes ud af det danske vaccinationsprogram. Det fortæller Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, og Tanja Erichsen, enhedschef for Lægemiddelstyrelsen, på et pressemøde onsdag.

Det sker, selvom vaccinen samlet set vurderes til at være sikker og effektiv. Danmark er dermed det første land, som dropper coronavaccinen helt.

- Det har været en svær beslutning midt i en epidemi at fortsætte vaccinationsprogrammet uden en effektiv og tilgængelig vaccine mod covid-19. Men vi har andre vacciner til rådighed, og vi har god kontrol med epidemien, siger Søren Brostrøm.

Tanja Erichsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, oplyser samtidig på pressemødet, at man er enig i Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA) vurdering af, at der er flere fordele end ulemper ved vaccinen.

Men vurderingen er, at det på baggrund af blandt andet smittetrykket i Danmark er bedst at stoppe med at bruge vaccinen.

Vaccinen fra AstraZeneca har i flere uger været sat i bero i Danmark på grund af bekymringer om sjældne blodpropper med et lavt antal blodplader.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har undersøgt, om der er en forbindelse mellem blodpropperne og vaccinen.

Agenturet ser en mulig forbindelse, men beskriver det som en meget sjælden bivirkning.

- Vi ved nu, at der er en mulig biologisk forklaring på, at AstraZeneca-vaccinen kan give de her sjældne tilfælde af blodpropper. Det kan vi se, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ved pressemødet.

Han understreger, at vaccinen ikke er droppet endegyldigt, men kan blive taget ind senere

De 149.000 personer, der har modtaget første stik med en vaccine fra AstraZeneca, vil "senere" blive tilbudt en anden vaccine, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Alle borgere over 50 år forventes nu at være blevet tilbudt to vaccinestik den sidste uge i juni, viser ny vaccinekalender. Det er en udskydelse på tre uger.

I en pressemeddelelse tilføjer Sundhedsstyrelsen, at på grund af pauser i leverancer af vacciner fra Johnson & Johnson, kan disse ikke benyttes.

- Vedrørende Janssen-vaccinen fra Johnson & Johnson, har producenten sat leverancerne i karantæne, så de aktuelt ikke kan anvendes i Danmark, skriver styrelsen..

FOA kræver handleplan fra myndighederne

Hos fagforeningen FOA mener man, at det er klogt, at sundhedsmyndigheder har valgt at trække AstraZeneca-vaccinationen ud af programmet. Men man efterlyser samtidig en plan.

- Det er afgørende, at det er trygt at lade sig vaccinere. Jeg mener, at det er klogt, at sundhedsmyndighederne handler konsekvent, når der er mistanke om meget alvorlige bivirkninger. Det handler også om at sikre tilliden til vaccine-strategien, siger forbundsformand Mona Striib i en pressemeddelelse.

Hun vil dog samtidig vide, hvad planen nu er for frontpersonalet, både dem som har fået første stik med AstraZeneca og dem, som endnu ikke er vaccineret.

- Sundhedsmyndighederne skal svare på, hvad det her betyder for frontpersonalet? Hvad sker der med de medarbejdere, der har fået første stik? Hvad med de mennesker, der står i frontlinjen, men endnu ikke har fået vaccinen? Rigtig mange medarbejdere står lige nu med en masse spørgsmål, som kræver handling og svar, siger Mona Striib.

Tidslinje: AstraZeneca trækkes ud af vaccinationsprogrammet 

  • Den 5. marts blev anbefalingerne opdateret på baggrund af nye undersøgelser, så den også blev tilbudt til personer over 65.
  • Den 11. marts blev vaccination med AstraZeneca sat på pause i Danmark i to uger. Det skete efter indberetninger af alvorlige bivirkninger i form af blodpropper.
  • Den 25. marts blev pausen forlænget med yderligere tre uger.
  • Den 7. april fastslår det europæiske lægemiddelagentur EMA, at man ser en mulig forbindelse mellem Astrazenecas vaccine og meget sjældne tilfælde af blodpropper. EMA fastholder dog sin anbefaling af vaccinen.
  • Den 14. april beslutter Sundhedsstyrelsen så helt at droppe vaccinen fra AstraZeneca i det danske vaccinationsprogram.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.266