23948sdkhjf

Tre nye naturnationalparker på vej til Bornholm og Jylland

Danmark får endnu tre nye naturnationalparker, hvor naturen får lov til at udvikle sig så uforstyret som muligt. Regeringen og aftalepartierne har torsdag præsenteret deres foreslag til tre parker, som skal ligge i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

- Naturen har brug for mere plads. Tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for helt at uddø herhjemme. Her er nye naturnationalparker en del af svaret på at vende tilbagegangen. I naturnationalparkerne får vi en vildere natur, og danskerne får mere spændende naturoplevelser. Vi har afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til at give naturen det historiske løft, der er brug for, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Også lokalt er der glæde over placeringen af de nye parker, som man glæder sig til at komme i gang med at etablere.

- Som naturmand synes jeg, at det er fantastisk. Jeg glæder mig til at komme i gang med at arbejde med at udvikle området i samarbejde med forskere, kommunen og lokale kræfter, siger siger skovridder Jesper Blom Hansen fra Naturstyrelsen Nordjylland om den nye naturnationalpark i Tranum til TV2 Nord.

Regeringen og SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet står bag Natur- og Biodiversitetspakken, hvor man har afsat midler til at oprette 15 nye naturnationalparker rundt omkring i landet. De første to naturnationalparker er allerede placeret og skal ligge i Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland.

Forslagene til de tre nye naturnationalparker skal nu sendes videre til videnskabelige og nationale interessent-arbejdsgrupper, ligesom Naturstyrelsen og de relevante kommuner vil indlede et samarbejde.

Regeringen og støttepartierne indkalder senere på foråret til en konference, hvor det skal drøftes med borgere, interessenter og eksperter, hvor de resterende 10 naturnationalparker skal ligge.

Der er forskel på nationalparker og naturnationalparker:

  • Nationalparker har sin egen lov, men der er ingen særskilt naturbeskyttelse i den. Derfor er skovdrift og landbrug ikke ualmindeligt.
  • Danmark har fem nationalparker: Mols Bjerge, Thy, Vadehavet, Skjoldungernes Land og Kongernes Nordsjælland.
  • Naturnationalparker har endnu ingen selvstændig lovgivning, men en sådan er på vej. Parkerne skal friholdes fra skovdrift og landbrug. De skal i første omgang etableres på statslige arealer.
  • Skoven i områderne henlægges som urørt skov. Der bliver også udsat store græssende dyr.
  • Naturnationalparkerne udpeges ud fra en række kriterier, som er udarbejdet i samarbejde med forskere. De skal sikre, at placeringen gavner naturen og biodiversiteten mest muligt.
  • Der er blandt andet afsat fem millioner kroner til friluftsliv i hver naturnationalpark, som skal understøtte forskellige naturoplevelser.
  • Forslagene om de tre nye lokationer for naturnationalparkerne sendes videre til en videnskabelig arbejdsgruppe samt en national interessent-arbejdsgruppe. Naturstyrelsen vil gå i dialog med de relevante kommuner.
  • Imens går processen i gang med at finde ud af, hvor de sidste naturnationalparker skal ligge. Senere i foråret inviterer regeringen og støttepartierne til en konference, hvor mulige placeringer skal drøftes.

Kilder: Miljøministeriet, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Nationalparker

Faktaboks: Ritzau

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.08