23948sdkhjf

Efter borgmesterskandale: Ankestyrelse skal vurdere byrådsmedlems habilitet

Kan man godt side i Fredericia Kommunes økonomiudvalg og stadig være habil, når ens kone samtidig er chef for kommunens familieafdeling? Det skal Ankestyrelsen nu vurderer, skriver Fredericia Dagblad.

Det skyldes, at byrådsmedlem Lars Ejby (S), som er medlem af økonomiudvalget, er gift med Kirsten Blæhr, som er chef for familieafdelingen. Kan han så være habil? Ja siger Fredericia Kommunes egne jurister, samt jurister fra Kommunernes Landsforening, efter at Venstre har bedt om en gennemgang af hele Fredericia Byråds habilitet.

En bestemmelse i styrelsesloven siger, at et byrådsmedlem ikke kan være medlem af økonomiudvalget, hvis dennes ægtefælles er kommunal chef. Men der henvises til den øverst ansvarlige embedsmand for området, i dette tilfælde koncernchefen, mener juristerne. Den vurdering skal Ankestyrelsen nu kigge nærmere på.

Byråd kigges efter i sømmene

Det er på baggrund af borgmesterskandalen i Fredericia Kommune, at Venstre har bedt om en gennemgang af hele Fredericia Byråds habilitet. Det sker, fordi politiet netop nu undersøger tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) og tidligere kommunaldirektør Annemarie Zacho Broe for at have haft en "nær relation" og om der i den forbindelse har været tale inhabilitet og embedsmisbrug.

Juristerne har særligt kigget seks byrådspolitikere fra Socialdemokratiet i kortene og fem er blevet vurderet til ikke at have "generel inhabilitet".

Ankestyrelsen har også modtaget den advokatundersøgelse, som er blevet udarbejdet omkring forholdene i Fredericia Kommune. Ankestyrelsen overvejer stadig hvad "materialet giver anledning til", skriver Fredericia Dagblad.

Her er de fem byrådspolitikere, som ikke har "generel inhabilitet":

  • Ole Steen Hansen, er 2. viceborgmester og medlem af økonomiudvalget, samtidig med at han er ansat som eventkoordinator i kommunens kultur- og idrætsafdeling.
  • Susanne Bjerregaard Mørck, formand for kultur- og idrætsudvalget og medlem af børne- og skoleudvalget, samtidig med at hun er ansat som skolelærer.
  • Tina Horne, medlem af sundhedsudvalget, uddannelsesudvalget, by- og planudvalget og helhedsplanudvalget, samtidig med at hun er ansat som social- og sundhedshjælper. 
  • John Nyborg, medlem af social- og beskæftigelse, senior- og handicap, by- og plan, miljø- og teknik udvalgene, samtidig med at han er leder af dagtilbud i kommunens børne- og skoleafdeling og i koncernledelsen.
  • Anette Hyre-Jensen, der er medlem af demokrati- og borgerudvalget, uddannelsesudvalget, kultur- og idrætsudvalget og social- og beskæftigelsesudvalget, samtidig med at hun har et fleksjob på Lokalhistorisk Arkiv.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141