23948sdkhjf

Få overblikket: Danmark genåbner helt 21. maj - på nær nattelivet

Fra 21. maj er diskoteker og natklubber stadig lukket, men alle lokaler og lokaliteter er åbne med de restriktioner, der gælder om blandt andet afstand og test.

Det fremgår af en aftaletekst om en yderligere genåbning, der er vedtaget af et flertal af Folketingets partier. Aftalen blev præsenteret på et pressemøde natten til tirsdag.

Ifølge De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil alt i princippet være åbent fra på fredag med undtagelse af nattelivet.

- Hvis man tager et blankt stykke papir, så vil der stå, at fra 21. maj er natklubber og diskoteker lukket. Men alt andet er åbent, dog med nogle restriktioner, siger Søren Pape Poulsen.

Hovedpunkterne i genåbningsaftalen er:

Coronapas:

  • Coronapasset vil efter planen begynde at blive udfaset i juni. I august skal aftalepartierne diskutere, hvilke konsekvenser, det skal have for passet, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede. Der er også aftalt en såkaldt "solnedgangsklausul" for passet for alt andet end rejser og turisme.
  • Samtidig lempes reglerne, så man fra 21. maj ikke længere behøver at vise coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas.
  • Der åbnes også for, at folk 14 dage efter første vaccinationsstik kan bruge dokumentation for dette som coronapas.

Mundbind:

  • Kravet om brugen af mundbind vil blive udfaset efter samme model som coronapasset. Mundbind vil altså efter planen senest være udfaset i august, når alle over 16 år ifølge vaccinationskalenderen er vaccineret. Der fremlægges en plan for udfasningen i juni.

Hjemmearbejde:

  • Udfasningen af hjemmekontorer skal ske i tre faser. Fra 21. maj kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.
  • Fra 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

Idræts og kulturliv:

  • Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter kan fra 21. maj få lov at genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.
  • Desuden åbnes for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

Ungdoms- og voksenuddannelser:

  • Der åbnes fra 21. maj for 100 procent fremmøde for alle de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser. Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.

Som tidligere aftalt vil forsamlingsforbuddet hæves fra fredag fra 25 til 50 personer indendørs og fra 75 til 100 personer udendørs.

- Vi kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs. Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan den yderligere genåbning og udfasning af coronapas og mundbind kun lade sig gøre, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien trods en lille stigning de seneste dage i antallet af smittede.

- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi bevarer grundlæggende strukturer som massiv testning og lokale nedlukninger. Det er de redskaber, der sikrer, at vi nu kan åbne mere op, sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

Også Henrik Ullum, direktør hos Statens Serum Institut, mener at Danmark står i en god situation, selvom smittetallene på det seneste har været stigende.

- Vi står et godt sted smittemæssigt, fordi vi har opbygget et stærkt system, hvor vi tester meget, kan lave lokale nedlukninger, har en god adfærd i befolkningen og har beskyttet de svageste via vaccinationer, siger Henrik Ullum.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109