23948sdkhjf

Nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge placeres på Langeland

Regeringen etablerer et nyt udrejsecenter for kriminelle, afviste asylansøgere og personer på Langeland, det fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde.

Dermed adskilles de kriminelle, udvisningsdømte udlændinge og personer på tålt ophold fra udviste familier. Begge grupper har hidtil boet på udrejsecentret i Kærshovedgård i Midtjylland, men det center skal nu kun huse familier. 

Centret på Langeland erstatter planen om et center på øen Lindholm, blandt andet fordi det vil koste halvdelen af, hvad det ville koste at oprette et udrejsecenter på Lindholm.

Regeringen og dens støttepartier skrottede planerne om et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt efter valgsejren i 2019.

Centret skal ligge i det tidligere asylcenter Holmegaard ved Bagenkop og forventes at være i drift om et års tid.

- Beboerne omkring Kærhovedgård har været utrygge. Og jeg forstår godt, hvis dem, der bor i Bagenkop synes, at disse mennesker kommer for tæt på deres liv, siger Mattias Tesfaye.

Seks betjente skal døgnet rundt bemande det nye udrejsecenter på Langeland. Samtidig får Fyns Politi øget bemanding til at håndtere den utryghed, som det nye udrejsecenter vil skabe.

- Jeg vil ikke bilde folk ind, at der bliver mere trygt med det nye udrejsecenter. Men vi vil gøre, hvad vi kan ved at give politiet flere ressourcer, siger Mattias Tesfaye.

Det drejer sig om cirka 130 personer som skal flyttes fra udrejsecentret Kærshovedgård i Midtjylland. Den største gruppe er kriminelle, der er dømt til udvisning, og personer på tålt ophold. Mattias Tesfaye bekræfter, at manden, der angreb tegneren Kurt Westergaard med en økse, er en af de personer, som skal bo på centret.

Udrejsecentret på Langeland er "ikke et fængsel", dermed vil de udvisningsdømte kriminelle på centret kunne rejse rundt på Fyn, hvis de blot overholder meldepligten.

- Det samme gjaldt Lindholm, hvor man også kunne tage bussen til Næstved og til København, siger Mattias Tesfaye.

Regeringen åbner for kompensation til erhvervsdrivende og borgere på Langeland, som ønsker at installere ekstra sikkerhed i deres hjem eller butikker, når de afviste kriminelle udlændinge kommer til Langeland. For eksempel kan man forestille sig, at staten betaler for en sikkerhedsvagt i den lokale brugs.

- Inden udrejsecentret åbner, vil regeringen fremlægge en model for kompensation, siger Mattias Tesfaye.

Han tager i morgen til Langeland for at diskutere placeringen af det nye center.

Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), er utilfreds med placeringen af udrejsecentret på Langeland.

- Det er noget bras og en fuldstændig forkert placering. Det er ikke en klog beslutning og ikke en beslutning, jeg bakker op om. Man eksporterer problemerne direkte ned i et turistområde, siger Tonni Hansen til TV 2.

Langeland Kommune havde til gengæld gerne taget imod et udrejsecenter for udviste familier, siger Tonni Hansen.

I Ikast-Brande er borgmester Ib Boye Lauritsen (V) glad for, at det fremover ikke er Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording, der skal huse udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle.

- Jeg kan ikke sige andet, end at jeg er lettet. Personer på tålt ophold og kriminelle udlændinge skaber utryghed for befolkningen, der bor i området, siger han til Ritzau.

Fakta om det nye udrejsecenter på Langeland:

  • Holmegaard ligger på den sydlige del af Langeland. Der er ifølge regeringen over 20 kilometer til nærmeste by med over 1000 indbyggere.
  • Kærshovedgård, der huser udrejsecenteret i dag, er 6,5 kilometer fra nærmeste by med over 1000 indbyggere.
  • Holmegaard ligger dog omkring et par kilometer fra Bagenkop, der ifølge Danmarks Statistik har omkring 450 indbyggere.
  • Det bliver enlige personer på tålt ophold og udlændinge, der er udvist på grund af fare for statens sikkerhed eller som følge af kriminalitet, der skal bo på Holmegaard.
  • Tålt ophold er en status, personer får, hvis de ikke har lovlig opholdstilladelse i Danmark men heller ikke kan udvises. Det kan være, fordi de risikerer forfølgelse eller overgreb, hvis de hjemsendes.
  • Ifølge regeringen er der i øjeblikket 130 personer, der opfylder kriterierne for at blive sendt til Holmegaard.
  • Centeret forventes at være i fuld brug et sted mellem marts og juni i 2022.
  • Det nuværende Udrejsecenter Kærshovedgård blev etableret i 2016 af den daværende V-regering med opbakning fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.
  • I november 2018 var det en del af finanslovaftalen for 2019 mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti, at der skulle laves et udrejsecenter på øen Lindholm nær Stege.
  • Den plan skrottede den nuværende S-regering, da den kom til. I stedet lovede den at finde et andet sted.

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet, Danmarks Statistik

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063