23948sdkhjf

KL-formand: Regeringen tvinger kommuner til at skære i velfærden

Hvis finansminister Nicolai Wammen (S) står fast på sit udspil i igangværende forhandlinger om kommunernes økonomi i 2022, så kræver Kommunernes Landsforening, at regeringen tager medansvar for, at kommunerne må skære i ældreplejen, folkeskolen og daginstitutionerne. Det skriver NB-Kommune.

Hvis regeringen hverken vil tage medansvar for de nødvendige besparelser i kommunerne eller levere pengene, så er borgmester Jacob Bundsgaard, som er formand for Kommunernes Landsforening (KL), klar til i fuld offentlighed at undsige regeringens velfærdsløfter til danskerne.

- Vi vil være nødt til at kalde det, som vi ser og fortælle meget tydeligt, hvad der er på spil her. Men det er meget tænkt eksempel. Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, der vil fornægte virkeligheden og de ret barske prioriteringer, som der er nødt til at blive lavet, hvis der ikke kommer flere penge, siger Jacob Bundsgaard til NB-Kommune.

Bag de stilfærdige formuleringer gemmer sig en trussel fra KL om, at man direkte vil undsige regeringens løfter til vælgerne om bedre velfærd. Den trussel er særlig tung i et år med kommunevalg, hvor socialdemokratiske kandidater kan blive tvunget til enten at undsige deres egen regering på vælgermøderne eller at blive grillet for at udstede falske velfærdsløfter.

- Det er så vigtigt, at forventningerne, og den måde man taler om tingene på, hører hjemme i den virkelige verden. Det, vi ønsker, er en forbedring af kvaliteten, og det er det, vi har spillet ud med, siger Jacob Bundsgaard til NB-Kommune med henvisning til KL's treårige plan for et løft af socialområdet med fem milliarder kroner.

- Hvis man ikke er med på det, så er man også nødt til at tage ansvaret for, at så kan det ikke lade sig gøre at forbedre kvaliteten udover det, vi løbende gør, når vi prøver at blive dygtigere til at løse vores opgaver. Det skal regeringen sige meget tydeligt, at man står på mål for de meget svære prioriteringer, som kommunerne laver hver eneste dag på det her område. Også nogle af de prioriteringer, hvor vi siger, at det ville være helt rimeligt, hvis serviceniveauet var højere, men det er der ikke råd til, men det er sådan det er med de rammer, vi i fælleskab har lagt.

Substansen i konflikten mellem KL og regeringen er, at selvom kommunerne de seneste tre år har hævet budgetterne med tre milliarder kroner til fysisk og psykisk handicappede, så har kommunerne fået hård kritik for at levere for dårlig service til netop dem fra både ministre, socialordførere og patientorganisationer.

Selvom kommunerne i den samme periode har fået nogle af de bedste økonomiaftaler i mange år, så har kommunerne kun fået 1,2 milliarder kroner ekstra udover de penge, som skulle gå til at sikre uændret velfærd til et stigende antal børn og ældre.

- Det vil sige at vi har flyttet omkring to milliarder fra de andre store områder, ældre, børn og skole, for at kunne finansiere væksten på socialområdet. Og det kan vi jo ikke blive med, siger Jacob Bundsgaard til NB-Kommune.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.225