23948sdkhjf

Silkeborgs ældste bygning rives ned

Politikerne i Silkeborg Kommune har godkendt en anmodning om tilladelse til at nedrive kommunens sandsynligvis ældste bygning fra 1650.

Ejendomsmægler Morten Skotte har på vegne af ejeren af Sinding Hovvej 31 i Sinding ansøgt om nedrivning af alle bygninger - herunder det 371 år beboelseshus - på landbrugsejendommen. Det skriver byensejendom.dk

Nedrivningen begrundes med, at bygningerne er i dårlig stand, og at beboelseshuset har en utidssvarende loftshøjde og størrelse. Mægleren mener også, at en renovering vil koste det samme, som at bygge nyt.

Tre partier stemte imod

Men med alderen taget i betragtning skulle byrådet mandag tage stilling til, om der skulle gives tilladelse til nedrivningen.

- Vi har jo her med en ejendom at gøre, der har et stuehus opført i 1650. Og det gør det med stor sikkerhed til Silkeborgs ældste bygning eller bolig, sagde næstformand for Plan- og Vejudvalget Kuno F. Danielsen (DF), der ligesom medlemmerne fra Enhedslisten og De Konservative stemte imod at give tilladelse til nedrivning.

Beboelseshuset på Sinding Hovvej blev i 1999 vurderet til en såkaldt SAVE-værdi 4, som i Silkeborg Kommuneplan 2020-32 betegnes som ”mellem bevaringsværdi”.

Ingen arkitektonisk værdi

Hovedårsagen til udpegningen som bevaringsværdig er, at bygningen indgår som en del af et godt gårdmiljø i byen. Det vurderes desuden, at der er tale om det originale stuehus fra år 1650.

Kommunens Teknik- og Miljøafdelingen vurderer dog, at selve bygningen ikke har den store arkitektoniske eller bygningsmæssige værdi, da den ikke står som noget unikt, lyder det.

Ejendommen er offentligt vurderet til 1,9 mio. kr., hvoraf værdien af den 82.300 kvm stor grund udgør knap 600.000 kr., skriver byensejendom.dk.

Hvis kommunen havde valgt at nedlægge et forbud mod nedrivning efter planlovens §14, skulle der først udarbejdes en ny lokalplan.

I forbindelse med den nye lokalplan, ville det skulle vurderes om ejer af ejendommen får ”væsentlig afkastforringelse af ejendommen”. I det tilfælde, ville ejeren kunne tvinge kommunen til at købe den.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141