23948sdkhjf

Få overblikket: Mundbindet forsvinder mandag og coronapas udfases

Fra mandag siger Danmark farvel til mundbind alle steder undtagen i tæt kollektiv trafik.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tidligt torsdag morgen efter mere end 12 timers politiske forhandlinger.

- Resultatet af forhandlingerne betyder en markant åbning af vores samfund, hvor vi fra mandag siger farvel til mundbind næsten alle steder, siger sundhedsministeren.

Ifølge formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, vil mundbind kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik.

- Det betyder, at man kan gå ned og købe en liter mælk uden at have mundbind på, siger Thulesen Dahl på pressemødet.

Fra 1. september vil kravet om mundbind blive udfaset helt, fremgår det af aftaleteksten mellem partierne, som tæller alle minus Nye Borgerlige.

Også Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører, er tilfreds.

- Vi har lavet en god aftale, som betyder, at vi næsten alle steder kommer af med mundbindet, som er til gene for rigtig mange. På plejehjem, i institutioner, forskellige steder i vores samfund, men også for vores natur, for de ligger og flyder over det hele, siger hun.

Flere professorer havde inden forhandlingerne sagt, at mundbindskravet godt kunne fjernes i hvert fald delvist.

I en tidligere rammeaftale lød det, at mundbindet senest skulle udfases, når alle danskere over 16 år har fået tilbudt en vaccine.

Det står til at ske i september, men smitteudviklingen har altså været så positiv, at partierne og regeringen nu har besluttet, at der stort set kan siges farvel til mundbindet fra mandag.

Coronapas udfases over sommeren

Forud for forhandlingerne modtog partierne et notat, hvor Statens Serum Institut med de nuværende restriktioner forventer et kraftigt fald i antallet af smittede fra slutningen af juni.

Ifølge instituttet vurderes coronapasset "fortsat at have en stor betydning for incitamentet til at blive testet" samt "på at mindske risikoen for smitte generelt".

- Coronapasset bliver stille og roligt udfaset. Det kan man så godt leve med, fordi det samtidig betyder, at man må andre ting, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på pressemødet tidligt torsdag morgen.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, havde lige som Pape gerne set coronapasset skrottet helt. Dog med enkelte undtagelse hen over sommeren. I nattelivet, ved ind- og udrejse og ved større forsamlinger.

Hun konstaterer, at "vi er nået et godt stykke af vejen, men vi er bestemt ikke kommet hele vejen".

- Den holdning er der ikke et flertal for, må vi konstatere. Der er en lang række af de røde partier, som synes, at coronapasset skal anvendes flest mulige steder og i længst mulig tid, siger Løhde.

Af aftaleteksten fremgår det, at udfasningen af coronapasset vil begynde allerede fra mandag de steder, hvor der er mindst smitterisiko.

Det gælder blandt andet på biblioteker, i fritids- og foreningsaktiviteter - eksklusive idræt - samt i folkeoplysning.

Derefter sker der en gradvis udfasning af kravet om coronapas på de steder, hvor der er større smitterisiko, henimod den 1. september, hvor kravet bortfalder.

Dog vil man fortsat skulle fremvise coronapas indtil den 1. oktober i nattelivet samt i forbindelse med udendørs arrangementer med flere end 2000 siddende tilskuere og indendørs stående arrangementer.

- Det er vigtigt, at vi fortsat overvåger smitten og slår ned på lokale smitteudbrud, så vi bevarer epidemikontrollen. Her er coronapas et vigtigt redskab, og udfasningen af coronapas vil derfor ske gradvist hen over sommeren, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Sådan udfases coronarestriktionerne:

 • 11. juni: Restauranter og barer må udvide deres åbningstid til klokken 24.
  • Der må igen serveres og sælges alkohol indtil klokken 24.
 • 14. juni: Krav om mundbind eller visir fjernes alle steder undtagen i offentlig transport, når man står op.
  • Krav om coronapas fjernes blandt andet på biblioteker og ved fritids- og foreningsaktiviteter såsom aftenskoler.
  • Skoler og uddannelsesinstitutioner må vende tilbage til en normal hverdag.
 • 1. juli: En negativ PCR-test giver et gyldigt coronapas i 96 timer mod 72 timer før.
  • Areal- og afstandskrav for restauranter og barer fjerneS.
 • 15. juli: Restauranter og barer må holde åbent til klokken 02.
 • 1. august: Flere krav såsom afstand og sektionering til store udendørs arrangementer, hvor der er faste pladser og registrering af deltagere, fjernes.
  • Krav om coronapas fjernes flere steder. Blandt andet på spillesteder og i biografer med færre end 500 tilskuere. Også museer og forlystelsesparker slipper.
 • 1. september: Nattelivet må genåbne med krav om coronapas, men uden andre restriktioner.
  • Krav om mundbind i offentlig transport fjernes helt.
  • Krav om coronapas fjernes endnu flere steder. Blandt andet på restauranter, i fitnesscentre og hos liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.
 • 1. oktober: Krav om coronapas fjernes helt.

Kilder: Justitsministeriet

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.079