23948sdkhjf

36.110 boliger presser elnettet i Aarhus: Konstant tidsoptimerer udbygning af elnettet

Dansk byggeri buldrer derudaf, og særligt etagebyggeriet i byerne har de seneste fem år oplevet en enorm vækst.

Flere lejligheder og flere mennesker kræver mere strøm. Det hænger sammen. Men når antallet af lejlighedsbyggerier på landsplan er steget med over 450 procent de seneste fem år, så er det en udfordring, som forsyningsnettene og selskaberne bag har fået travlt med at løfte.

Alene i Aarhus Kommune anslår boligprognosen for kommunen, at der frem mod 2030 skal etableres yderligere 36.110 boliger. Udbygningen af forsyningsnettet i forbindelse med det urbane byggeboom er ikke uden forhindringer, særligt når præcision er nøglen til succes.

Det fortæller Tavs Leonhardt, landmålingstekniker hos Konstant Net.

- Der er en eksplosiv udvikling med nybyg i Aarhus, hvor vi skal opgradere ledningsnet, lægge større kabler og sætte nye transformerstationer. Som ledningsejere har vi desuden en kæmpe opgave ikke bare med at placere kabler i jorden, men også med at registrere, kategorisere og ajourføre deres eksakte lokation. Når man står på en byggeplads og graver et hul, så skal alle vide ned på centimeteren, hvor kablerne er, ellers bliver det en rigtig skidt oplevelse for både entreprenører og forbrugere, siger Tavs Leonhardt fra Konstant Net, hvis primære opgave er at drive, vedligeholde og udbygge elforsyningsnettet for at sikre en effektiv, bæredygtig og fremtidssikker energiforsyning.

Nyt måleudstyr strømliner hverdagen

Kombinationen af det massive byggeboom og LER-lovens stigende krav til digitalisering og præcision i forbindelse med ledningsregistrering har fået Konstant Net til at opgradere sit målegrej i samarbejde med Geoteam - Trimbles danske forhandler af landmålerudstyr. 

Tavs Leonhardt fortæller, at han med det nye udstyr har effektiviseret sin arbejdsdag.

- Vores eksisterende målegrej var aldrende og skulle opdateres, og vi kunne se, at Trimbles udstyr var fleksibelt. Al overgang har selvfølgelig sine knaster, men vi har ikke fortrudt. Det er blevet nemmere at nå vores arbejde og udstyret er intuitivt. Dataindsamling er blevet bedre og mere gnidningsløs, og al data og metadata, vi måler, kan vi sende direkte til vores servere, samt returnere fra serveren ud til instrumentet til brug for afsætning, siger Tavs Leonhardt.

Konstant Net har siden slutningen af 2020 benyttet Trimbles udstyr med support fra Geoteam. 

– Efter vi har fået det nye Trimble-udstyr, der vi har set et kvantespring i vores effektivitet i og med, at vi har fået muligheden for at kode softwaren og tilgå data langt smartere. Det giver alt sammen nogle minutter hist og her i hverdagen, og jeg vil tro, at nu hvor udstyret er kodet og klar, sparer jeg i snit i omegnen af 10 procents tid på mine arbejdsopgaver, siger Tavs Leonhardt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.095