23948sdkhjf

Østjysk kommune tester kunstig intelligens på fire fronter

Syddjurs Kommune sætter sig på fire ud af seks signaturprojekter og en hulens masse millioner

En mere effektiv indsats gennem databaseret process mining, intelligent håndtering af e-mails samt øget kontinuitet i hjemmeplejen.

Det er blot nogle af de målsætninger, Syddjurs Kommune samt en række andre kommuner har sat sig i forbindelse med de såkaldte signaturprojekter, der er en del af en aftale indgået mellem Regeringen, KL og Danske Regioner, ved navn Digitaliseringspagten. Signaturprojekterne skal afprøve kunstig intelligens i forskellige sammenhænge.

I alt starter seks projekter med kunstig intelligens op i landets kommuner.

Syddjurs Kommune deltager i fire af af de seks projekter og har sat sig på 16 millioner kroner af de 60 millioner kroner, der er indstillet til de offentlige signaturprojekter, der skal afprøve kunstig intelligens i finansloven 2022.

Faktaboks: De seks projekter 

Syddjurs Kommune er med i de fire første signaturprojekter.

Syddjurs Kommune får dermed en unik mulighed for at afprøve, hvordan kunstig intelligens kan bidrage positivt til den kommunale kerneopgave.

- Vi er stolte over at Syddjurs Kommune kommer i førertrøjen i forhold til at teste potentialet i at bruge kunstig intelligens i kommunerne. Vi har allerede gode erfaringer med at anvende digitale assistenter til rutinepræget administration og kunstig intelligens er det naturlige næste skridt. Målet er at opnå erfaringer med brugen af kunstig intelligens og på sigt at vores dygtige medarbejdere får mere tid til de borgernære kerneopgaver frem for administration., siger Kommunaldirektør i Syddjurs Kommune, Rasmus Møller.

Ud over de seks kommunale projekter tæller signaurprojekterne også seks regionale projekter.

På førersædet - og i sidevognen

Signaturprojekterne er som nævnt en del af Digitaliseringspagten. Målet med Digitaliseringspagten er at nytænke det fællesoffentlige samarbejde om digitalisering.

I Syddjurs Kommune har man arbejdet hårdt på at bringe sig i spil til 2022-signaturprojekterne. I det arbejde har kommunen haft kontakt til andre kommuner, KL, Kombit og en lang række leverandører til det offentlige marked.

- Sammen med Favrskov Kommune har vi kørt en proces, hvor vi har modnet og kvalificeret ideer til hvilken type projekter, vi ønskede at byde ind med. Efter et godt samarbejde med andre kommuner og leverandører kom vi frem til seks projekter, som vi sendte ansøgninger på, siger Afdelingsleder for It og Digitalisering i Syddjurs Kommune, Jon Badstue Pedersen.

Syddjurs Kommune fik succes med arbejdet og ansøgningsstrategien. Fire ud af de seks ansøgte projekter er nu indstillet til Finansloven. Det har været vigtigt for Syddjurs Kommune at alle projekterne er tværkommunale, bl.a. for at sikre at resultaterne er nemmere at skalere efterfølgende. Syddjurs er selv lead på et projekt, mens Aalborg, Aarhus og Norddjurs er lead på de øvrige.

- Vi er ikke lead på de tre sidste projekter. Der sidder vi i sidevognen,om jeg så må sige. Vi er dog selv lead på det projekt, der handler om effektiv og helhedsorienteret indsat gennem AI databaseret Process Mining, hvor vi har Vejle Kommune, Kolding Kommune, Sønderborg Kommune og Randers Kommune med ombord, siger Jon Badstue Pedersen.

Nu skal vi i arbejdstøjet

De fire signaturprojekter spænder bredt, og Syddjurs Kommune går allerede nu i gang med forberedelserne til det projekt som kommunen er i spidsen for, mens de involverede parter først rigtig trækker i arbejdstøjet efter nytår.

Hvert enkelt projekt løber i et år, hvorefter resultaterne evalueres og projekterne tages op til revision.

- Vi forventer naturligvis at få en masse værdifulde erfaringer med kunstig intelligens i den offentlige forvaltning, og det ambitiøse mål er at vi efterfølgende vil kunne gå i drift med dele af den teknologi, som projekterne ender ud med, siger Jon Badstue Pedersen.

Faktaboks: Hvad er et signaturprojekt?

Baggrunden for signaturprojekterne er en aftale indgået mellem Regeringen, KL og Danske Regioner, ved navn Digitaliseringspagten. Målet er at nytænke det fællesoffentlige samarbejde om digitalisering, og der er tre indsatsområder:

  • Viden, overblik og gennemsigtighed
  • Teknologi og nye velfærdsløsninger skal gavne flere
  • Sammenhængende indsatser og service

Til brug i perioden 2019-2022 oprettede Regeringen, KL og Danske Regioner en investeringsfond til afprøvning af signaturprojekter med kunstig intelligens samt til udbredelse og implementering af digitale velfærdsløsninger.

Kilde: Syddjurs Kommune

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.187